Kecskeméten nyert a Wolfwalkers, díjazták a Cigánymeséket és a Dűnét is

2021.08.14. 21:08

Tomm Moore Wolfwalkers című alkotása kapta idén a legjobb egészestés európai film díját és a közönségdíjat is a 15. Kecskeméti Animációs Fesztiválon. A legjobb magyar és európai tévésorozat, a legjobb 3 D-s film, valamint a legjobb forgatókönyv díját Horváth Mária a Cigánymesék alkotója vihette haza.

A zsűri a mintegy 90 versenyalkotásból 19 kategóriában osztott ki díjakat, így többen részesültek elismerésben.

  • Ulrich Gábor Dűne című kisfilmje a legjobb animációs munkáért járó díjat kapta, és a Magyar Filmkritikusok díját ez az animációs alkotás vihette el.
  • A legszínvonalasabb képi formanyelvért Szöllősi Anna Helfer című filmjét méltatták.
  • A legjobb rövidfilm díját megosztva kapta Rofusz Kinga Otthon és Darabos Éva Pá kis panelom! című munkája.  
  • A legjobb elsőfilmesnek Osztós Zsófia bizonyult Akárhová című filmjéért.

Az Index a héten több alkotást is megnézett a kecskeméti versenykínálatból, erről itt bővebben is olvashatnak.

Az európai egészestés filmek versenyének zsűrijét Milorad Krtstić, Varga Zoltán és Menyhei Szabolcs alkotta, a magyar filmek díjairól pedig Barta Dóra, Demeter Éva, Kollarik Tamás, Nyerges András és Waliczky Tamás döntött.

A fesztiválon a legjobb diákfilm is díjat kapott: Gyarmati Lejla Mostanában nagyon című alkotása. A legjobb alkalmazott animáció díját pedig Pataki Szandra vihette haza Globális öngyilkosság című munkájáért. A Diák Zsűri díját az európai filmek kategóriában a horvát Pisacic, Matija: Glória kalandjai sorozat Gyilkosság a székesegyházban című epizódja nyerte. A diákok a magyar filmek közül Duckii Tomek Plantarium című alkotását találták a legjobbnak. A kritikai író pályázat nyertese Szabó Hajnalka Így alszunk mi című írása lett. Az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület és az Ifjúsági zsűri díját B. Nagy Ervin: Cserebogarak 2. Papp Laci című rövidfilmje nyerte.  • Tippek
  • Betét