Wahorn András: Elítélem és súlyos bűnnek tartom a pedofíliát

2021.11.07. 17:14
A festőművész Facebookon reagált az őt ért vádakra.

Az Index új, Konyhanyelv című műsorának legújabb epizódjában a szexualitás volt a téma. Lakatos Márk látta vendégül Csákányi Eszter színésznőt, Mérő Vera jogvédőt és Wahorn András festőt. A beszélgetés egy pontján Csákányi Eszter elmesélte gyermekkori élményét:

egy férfi belenyúlt a bugyijába, mikor ő nyolcéves volt.

A történet heves reakciókat váltott ki a résztvevőkből, miután pedig a műsor napvilágot látott, az indulatok tovább fokozódtak. Ugyanis Csákányi Eszter történetére Wahorn András úgy reagált, hogy szerinte az eset nem meríti ki az erőszak fogalmát, és bár helytelennek minősítette a történteket, úgy gondolta, hogy egy ilyen sztorit nem lehet meg- vagy elítélni évtizedek távlatából, mert az adott korban más volt a társadalmi norma.

Mérő Vera a műsorban kijelentette, hogy ez már akkor is kimerítette a bűncselekmény fogalmát, de a szexuális abúzusról nem sikerült közös véleményt kialakítania a festőművésszel. Wahorn András szerint ha az érintés pozitív érzéseket váltott ki az áldozatból, akkor az mást jelent, mint ha egy kislányt lefognak, és erőszakkal teszik vele akarata ellenére ugyanezt, ezzel pedig relativizálta a szexuális visszaélést.

Wahorn András a műsor sajtóvisszhangjára egy Facebook-posztban reagált:

Az elmúlt napokban egy YouTube-szereplésem alapján többen azzal vádolnak, hogy pedofil bűnöző lennék. Életem elmúlt 68 éve a tanúm, hogy nem vagyok az. ELÍTÉLEM ÉS SÚLYOS BŰNNEK TARTOM A PEDOFÍLIÁT, és határozottan visszautasítom, hogy bárkit bármikor arra buzdítottam. A videóban szó esett a műsor másik szereplőjének és a magam pozitív gyermekkori élményéről, erről beszéltem, mivel az őszinteség fontos számomra, nem mondtam olyat, hogy a pedofíliát nem tekinteném súlyos bűnnek.

Három dolog biztos. Az egyik, hogy minden szexuális visszaélés bűn. A másik, hogy a vegyes reakciók, amik a műsorban elhangzottakra érkeztek, egyértelművé tették, hogy ezekről a témákról érdemes beszélni. A harmadik pedig, hogy Wahorn András nem kért bocsánatot.