Negyven francia színházban mutatják be a magyar Recirquel társulat produkcióját

Tamás Réthey-Prikkel DSC 4279 másolat
2021.11.20. 12:38

Öt hónap alatt egész Franciaországot bejárja a hazai társulat, mely összesen 47 alkalommal mutatja be a My Land című, nemzetközi sikerű produkcióját. A kortárs táncot a cirkuszművészettel ötvöző, Vági Bence rendezte, cirque danse műfajú előadást 2021. november és 2022. március között több mint 40 francia város színházában és operaházában állítják színre több tízezer néző előtt.

2015-ben a francia főváros adott otthont a Párizs Éjjel című előadásnak, melyet Jean-Paul Gaultier divattervező az általa valaha látott egyik legjobb cirkuszi produkcióként aposztrofált, a My Land pedig 2019-ben az Avignoni Fesztiválon mutatkozott be nagy sikerrel. A francia kritikusok a „homok isteneiként” és a „porond Apollónjaiként” hivatkoztak a társulat artistáira, akik újraértelmezik az előadó-művészeti műfajokat.

A fesztiválon aratott sikernek köszönhető, hogy a francia Nemzeti Színházak Szövetsége az ország többtucatnyi vidéki színházát érintő előadássorozatra hívta meg a Recirquelt. 

A 2018-ban debütált előadás az emberiség gyökereit kutatva az ember és az anyaföld közötti örök kapcsolatot állítja fókuszba. 

Az előadás a műfajok közti határokat lebontva egyszerre idézi a kortárstánc-társulatokra jellemző technikai tudást és látványt, valamint a kelet-európai artistaművészet lenyűgöző energiáit.

Vági Bence hét, zsánerszámában nemzetközileg is kimagasló ukrán artistát hívott meg, az ő személyes élettörténetüket kutatva hozták létre a produkciót.

A My Land a társulat egyik legsikeresebb produkciója, amely a bemutatója óta számos országban és színházban megfordult, köztük az Edinburgh Fringe-en, ahol a fesztiválkritikusok 4000 program közül a legjobbnak ítélték az előadást. A Recirquel az elmúlt években a legkeresettebb magyar társulat lett külföldön, évente mintegy 250 előadása van, ebből 150 külföldön.

(Borítókép: Tamás Réthey-Prikkel)