Emléktáblát kapott Arany János a walesi Montgomery városában

2022.05.15. 19:07
A walesi bárdok 165 éves történetében a walesi és a magyar nagyközönség most először emlékezett meg együtt Arany Jánosról Montgomery váránál.

Az emléktáblát, amely magyarul, angolul és walesi nyelven méltatja Arany Jánost és költeményét, Kumin Ferenc, Magyarország londoni nagykövete és Jill Kibble, az 1300 lakossal bíró walesi kisváros polgármestere avatta fel.

Az emléktáblán olvasható ismertetés szerint Arany János a balladában azoknak a walesi regösöknek a legendás hősiességét énekli meg, akik 1277-ben, a híres montgomeryi lakomán halált megvető bátorsággal szegültek szembe a Walest leigázó I. Eduárd angol királlyal.

Az emléktábla szövege kihangsúlyozza azt is, hogy Arany költeménye az 1848–49-es magyar forradalom és szabadságharc hősei előtti főhajtás, a civil kurázsit ünneplő allegorikus himnusz.    

Brunner Bálint, a Magyar Cymru walesi–magyar kulturális kezdeményezés alapítója hangsúlyozta: A walesi bárdok 165 éves történetében a walesi és a magyar nagyközönség most először emlékezett meg együtt Arany Jánosról Montgomery váránál, és ez történelmi pillanat a walesi–magyar kapcsolatokban.

Május 14. mostantól minden évben a walesi–magyar barátság napja lesz.

Az ünnepségre a walesi kisvárost magyar lobogókkal díszítették fel, az emléktábla avatása után felcsendült a magyar és a walesi himnusz, majd elszavalták A walesi bárdokat. Az eseményre a helyi sörfőzde különlegesen palackozott sört is készített, amelynek emblémáján Arany János portréja látható.

Arany a walesi kisváros díszpolgára 2017 óta

A rendezvénysorozat fellépője volt a nyugat-angliai Bristol magyar néptáncegyüttese, és videóüzenetben rögzített üdvözlet is elhangzott Nagyszalontáról, Arany szülővárosából. Este a Walesi–Magyar Kulturális Egyesület szervezésében koncertet tartottak a helyi Szent Miklós-templomban walesi és magyar zeneművekből, elsősorban népdal- és operarészletekből.    

Montgomery 2017-ben, Arany születésének 200. évfordulóján posztumusz díszpolgári címet adományozott a költőnek.

Ugyanabban az évben A walesi bárdok történetét megelevenítő különleges fényjátékkal is tisztelegtek Cardiff főterén Arany János emléke előtt: a Montgomeryben I. Eduárd által máglyára küldött 500 bárd legendájának stilizált képi megjelenítését látványos, színes fényfestéses technológiával vetítették a XII. században épült cardiffi Keresztelő Szent János-templom tornyára.

Montgomeryben az idén márciusi 15-én is megemlékezést tartottak, ahol elhangzott más művek mellett Bródy János Ha én rózsa volnék című dala, amelyet magyarul énekeltek a település lakói.