Szabó László: Alföldi Róbert nagyszerű színész, de közepes rendező, színházigazgatónak pedig...

KARL9615
2022.09.14. 18:07
Saját, tizenhárom pontban megfogalmazott kultúrpolitikai gondolatairól, valamint az egyes kulturális oldalak erőforrásairól is beszélt nemrég egy rádiós műsorban Szabó László kommunikációs tanácsadó, a Magyar Teátrumi Társaság titkára.

Szabó László producer, kommunikációs tanácsadó, a Magyar Teátrumi Társaság titkára volt a Karc FM Bezzeg című műsorának vendége, amelyben a szakember még nyáron megfogalmazott 13 pontos kiáltványáról is szó esett a kultúra állapota mellett.

A Kultúrpolitikai Gondolatok címmel a Kommentár folyóiratban megjelent írásában a következő pontokat fogalmazta meg:

  1. A tévedés
  2. Versenyéhes kulturális politika
  3. Hit a győzelemben 
  4. Egy mondat
  5. Két pillér – közös cél
  6. Hatékony, erőskezű intézményvezetést 
  7. Több felhasználót
  8. Erőteljes kultúrexportot
  9. Kulturális vezér 
  10. Kulturális inkubáció
  11. Friss művészeti területek
  12. Kulturális-művészeti képzés
  13. Gazdaságpolitikai preferenciák

Semmilyen harcias attitűd

Szabó László elmondta, nem tartja magát harcias embernek, felvetéseire mégis megkapta, hogy „militáns hangvétellel” írt a magyar kultúráról. Ő azonban nem tartja militánsnak saját írását, határozottnak és céltudatosnak viszont annál inkább.

Egy olyan világban élünk, ahol muszáj, hogy az ember határozottan képviselje a véleményét, az álláspontját, mert különben ledarálják. És a magyar kultúra tekintetében is azt gondolom, hogy nagyon határozottan kell képviselnünk mindazokat a gyökereket, tapasztalatokat, értékeket, amik megvannak

– fogalmazott a Magyar Teátrumi Társaság titkára, aki szerint ez nem militánsság, hanem önbizalom és hit a saját értékekben, az ilyen jellegű harcias attitűd egyébként is távol áll tőle.

Arra a kérdésre, miszerint a saját közegét elnyomta-e a rendszerváltozást követő évtizedben a balliberális kultúrpolitika, Szabó László azt válaszolta: mindez nem vélemény, hanem tény. Szerinte ugyanis a balliberális kulturális szakembereknek sokkal erősebb gyökerei voltak a szocialista-kommunista világban, ezt pedig a rendszerváltozáson is átmentették.

És bár lehet, hogy a politikai véleményük valamelyest változott, de a kulturális elkötelezettségük egyáltalán nem

– tette hozzá Szabó László.

Alföldi, Eszenyi, Vidnyánszky...

A beszélgetés végén Lentulai Krisztián műsorvezető több nevet is felsorolt, egyúttal azt kérte Szabó Lászlótól, mondja el, mi jut eszükbe róla. Eszenyi Enikővel, a Vígszínház korábbi igazgatójával kapcsolatban elmondta: megosztó személyiségnek látja, aki színészként nagyon szeretett.

„Hosszú éveken át minden előadását megnéztem, és szembesült azzal pár évvel ezelőtt, hogy egy picit kibeszél a baloldali kánonból és megölik” – jegyezte meg Szabó László, Alföldi Róberttel kapcsolatban pedig kifejtette, hogy nagyszerű színésznek, ám közepes rendezőnek és rossz színházigazgatónak gondolja.

Vidnyánszky Attilával, a Nemzeti Színház igazgatójával, a Magyar Teátrumi Társaség elnökével kapcsolatban elárulta, hogy személyes barátság köti hozzá, akit a jelenlegi kor legnagyobb rendezőjének tart, akinek látásmódját és emberi kvalitásait is méltatta.

Szabó Lászlót a műsorban Veiszer Alinda újságíróról is kérdezték, akiről elmondta, hogy mindig is tehetséges televíziósnak tartotta, ám nem érti, hogy „miért érezte szükségét annak, hogy közéleti megmondóemberré kell válnia”. 

(Borítókép: Szabó László. Fotó: Karip Tímea / Index)