16:00, December 02.
Ghána 0
Uruguay 0
al-Dzsanúb Stadion H csoport
16:00, December 02.
Koreai Köztársaság 0
Portugália 0
Education City Stadion H csoport
20:00, December 02.
Szerbia 0
Svájc 0
974 Stadion G csoport
20:00, December 02.
Kamerun 0
Brazília 0

Orbán Viktor: A zenéje ima volt, és értünk imádkozott

D  CC20220120132
2022.10.02. 17:21
Ahogy az Index is beszámolt róla, életének 80. évében meghalt Szakcsi Lakatos Béla zongoraművész, zeneszerző. A Facebookon sorban jelentették meg részvétnyilvánításukat a pályatársai, elbúcsúzott tőle Mága Zoltán, Sárik Péter, Szőke Nikolett, de politikusok is megemlékeztek róla, Orbán Viktortól Karácsony Gergelyig.

Orbán Viktor egy fényképpel búcsúzott Szakcsi Lakatos Bélától, amelyen ők ketten beszélgetnek, és amin az a felirat olvasható: A zenéje ima volt, és értünk imádkozott. A miniszterelnök ezt írta még ki:

Amire csak a legnagyobbak képesek: szívből játszott – a lelkünkért. Isten nyugosztalja Szakcsi Lakatos Bélát!

Novák Katalin köztársasági elnök ezt írta ki: „Szakcsi Lakatos Béla, a magyar jazz-zene egyik legnagyobb alakja, Kossuth-díjas zongoraművészünk távozott el közülünk. Őszinte részvétem a családnak. Isten Önnel, Művész Úr!”

Elbúcsúzott tőle Karácsony Gergely is: „Szakcsi, ahogy mindenki hívta, egyszerűen zseni volt. Tavaly ősszel tartott életműkoncertjén személyesen is újra átélhettem, hogy végtelen tehetsége szivacsként szívott fel magába mindent, ami zenei érték kis hazánkban: a magyar és magyarországi cigány népzenét, a rockzenét, a musicalt, a kortárs komolyzenét. Halála fájdalmas veszteség a magyar zenekultúra és Budapest zeneszerető közössége számára.”

Pikó András VIII. kerületi polgármester így írt róla: „Meg vagyok rendülve, a veszteség pótolhatatlan, hiszen Szakcsi Lakatos Béla a magyar jazz legjelentősebb zongoristája, zeneszerzője volt. (...) Józsefvárosi volt, ízig-vérig. Benne egyesült a kerületünk kulturális hagyományát meghatározó két nagy közösség, a romák és a zsidóság minden tehetsége – ahogy a zenéjében is képes volt harmóniába rendezni nagyon sokféle tradíciót, zenei irányzatot. Büszke vagyok rá, hogy az Első Józsefvárosi Jazzfesztiválon fellépésével segített elindítani egy fontos hagyományt, a koncertje mindannyiunk számára életre szóló élmény volt.”

Így búcsúznak a zenésztársak

Szakcsi Lakatos Béla utoljára Gerendai Péterrel lépett fel, aki így emlékezett meg róla: „Barátaim! 48 óra sem telt el azóta, hogy egy korszakos zsenivel játszhattam. Az otthonában próbáltunk, beszélgettünk. Aztán a színpadon muzsikáltunk a szó szoros értelmében. Megbeszéltük, hogy ezt megismételjük egy igazi Steinway zongorával. Sajnos ez már nem lesz, nem lehet. Tudjuk mindannyian, hogy egyszer vége lesz, és meghalunk. De ezt most nem akarom megérteni, elfogadni.”

Borlai Gergő dobos így írt róla:

Elhunyt minden idők legnagyobb magyar jazz-zongoristája, Szakcsi Lakatos Béla. Köszönjük azt a csodát, amit nekünk adott és hagyott.

Sárik Péter jazz-zongoraművész ezt írta ki: „Ma hajnalban elhunyt Szakcsi Lakatos Béla. Pótolhatatlan veszteség. A kedvenc magyar jazz-zongoristám volt, nagyon sokat tanultam Tőle, az óráit még anno kazettára vettem fel, és ezeket az anyagokat adtam tovább a tanítványaimnak. Jó utat, Béla bácsi, köszönet mindenért, őszinte részvétem a családnak.”

Balázs János zongoraművész szerint „Olyan kevesen vannak már igazán Nagyok! Ő az volt művészként, emberként, hívőként! A zene aranykorának egyik utolsó képviselője. Zeneisége, muzikalitása mind zongorista és zeneszerző páratlan volt. Ám ami igazán egyedi volt benne, az a lelke, a szíve és az emberek felé irányuló szeretete. Ez itatta át minden leütött hangját, ettől volt ő a »Szakcsi«. (...) Pár napja még együtt ebédeltünk, és terveztük a következő koncertünk műsorát. Szerette volna előadni velem az Indulj el egy úton című dalt. Ő ma valóban elindult...”

Szőke Nikolettával is közös terveik voltak:

Nem hiszem el. Tegnap még örömmel írtam ki, hogy november 11-én újra Vele énekelhetek, ma meg milyen hírre ébredtünk. Nagyon nagy Ember távozott ma, hatalmas veszteség a zenei világnak. Nyugodjon békében Szakcsi Lakatos Béla, köszönünk mindent.

„Azt én már nem érem meg!”

Mága Zoltán hegedűművész mindannyiuk példaképének nevezte a zongoraművészt. „Szakcsi Lakatos Béla már életében legendává vált, és nemcsak Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas magyar zongoraművész és zeneszerző, érdemes művész volt, hanem egy valódi példakép. Személyes jó barátom, aki számtalan jótékonysági koncertem és az újévi gálaestek kiemelt díszvendége, meghívott sztárvendége volt. Tanácsai, segítsége, barátsága erőt adott a sokszor kilátástalannak tűnő helyzetekben, zenei profizmusa, világlátása inspiráció volt számomra minden percben. Büszke vagyok arra, hogy együtt dolgozhattunk.”

Utolsó nagy művének szerzőtársa, Bolyki Görgy így írt róla: „Hazaértél. Oda, ahova vágytál. Tudtad, hogy Isten vár téged, és te is vártad, hogy találkozzatok. Évek óta azt hallgattam tőled, hogy már csak egy dolgot szeretnél megérni, hogy meghallgathasd az új művet, A Tudás Fáját. »Tudod, Gyurikám, önző vagyok, azt szeretném, hogy először a lemez jelenjen meg, mert ha a bemutatót túl sokáig tart megcsinálni, azt én már nem érem meg!« Megjelent a lemez, és amikor azt kérdeztem, jössz-e médiaturnéba, azt mondtad: mindenhova elmegyek! Jöttél is. Csibészesen mosolyogva, őszintén beszélve, és örülve, hogy ismét alkothattál Isten dicsőségére.”

Bangó Margit pedig ezt írta: „Hatalmas veszteség ért minket, eltávozott közülünk a világ egyik legnagyobb Zongoraművésze és zeneszerzője, Szakcsi Lakatos Béla. Nem találok szavakat, drága Bélám, egy legenda voltál, és az is maradsz örökre! Minden közös fellépés egy áldás volt számomra! A Jövő zenei nemzedékének örök példa maradsz! Köszönöm, hogy ismerhettelek!”

(Borítókép: Az életműdíjas id. Szakcsi Lakatos Béla zongoraművész, a nemzet művésze játszik hangszerén a Petőfi Zenei Díjak átadásán az MTVA óbudai gyártóbázisának stúdiójában 2022. január 20-án. Fotó: Cseke Csilla / MTI)

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport