Hogy pattog a kocka?

6M6C1288
2022.11.01. 07:48
A Tok-tok, avagy hogy pattog a kocka? egy igazán merész vállalkozás az Orlai Produkciótól, ugyanis a francia vígjáték mer viccelni kényszeres mániáinkkal, furcsaságainkkal.

Néha akadnak gondjaink – nem csupán a világgal, de önmagunkkal is. Van, hogy mentálisan egy kissé összezavarodunk, instabillá válunk, és szakember segítségét kérjük. Ebből a helyzetből a színházban és a filmen általában nagy drámák születnek. Az Orlai Produkció azonban gondolt egy merészet, és ezt a komoly témát egy vígjátékban viszi színre.

Vegyünk egy csapatnyi ismeretlen embert, tegyük őket egy szobába – esetünkben egy világhírű pszichiáter előszobájába –, és csukjuk rájuk az ajtót. Előbb-utóbb ki fog derülni, hogy mindegyiküknek megvan a maga szórakoztató heppje...

Merész vígjáték

Hőseink makacsul ragaszkodnak mentőöveikhez, amelyekkel felszínen tudnak maradni a mindennapokban, és amíg várakoznak, egyik mentőöv kerül elő a másik után. Valódi akrobatika, amivel egymás mentőöveit bravúrosan kerülgetve és elkapkodva megpróbálnak igazi csapattá válni.

A tét nem kicsi: megtalálják-e a játékszabályt, amellyel együtt és külön-külön is győzhetnek?

Mindannyian elmondhatjuk magunkról, hogy vannak heppjeink, tikkjeink, neurózisaink – egy felmérés szerint a nyugati világ országaiban minden harmadik embernek van az élete során komoly pszichés problémája –, ezért nézhetjük drukkolva ezt a változatos csapatot, és az alkotók ígérete szerint együttérzéssel, mert

nem kényszerbetegségek karikatúráit látjuk, hanem nagyon is szerethető és ismerős karaktereket, akikre egyszerűen túl sok információ zúdul a világból.

És mivel nem tudunk ellenük védekezni, amit nem hasznos tudásként használunk fel, az bizonytalanná és kiszolgáltatottá tesz. A kutatások szerint a neurózisok fő oka ez, a franciák pedig pontosan érzik, hol a határ. Zsigerileg tudják, mit és mennyire lehet elrajzolni, mi számít empatikus humornak.

Empatikus humor

Ezzel a megértéssel és eleganciával születtek olyan, a maguk műfajában mesterművek, mint a Tok-tok, avagy hogy pattog a kocka? A darab írója Laurent Baffie francia színész, rendező, forgatókönyvíró, a komédia műfajának francia színházi díjakkal kitüntetett mestere. A komédia bemutatója 2005-ben volt Párizsban, a francia főváros egyik legrangosabb színházában, a Théâtre du Palais Royalban. A siker akkora volt, hogy Franciaország szinte minden teátrumában műsorra tűzték, és elkészült belőle egy filmfeldolgozás is.

A történet remekül működik, a darab pedig annyira frenetikus és általános érvényű, hogy néhány éve Spanyolországban is megfilmesítették, ez a verzió a Netflixen is elérhető.

Az előadás rendezője, Paczolay Béla harmadik alkalommal dolgozik az Orlai Produkcióval. Első rendezése 2015-ben az Egyasszony volt, Péterfy-Novák Éva saját történetének monodráma-verziója, amelyet Tenki Réka egy sokszorosan díjnyertes alakításban azóta is folyamatosan játszik. Egy évvel később egy különleges vígjátékkal, a Bocs, félrement!-tel tért vissza.

Tok-tok, avagy hogy pattog a kocka? változatos kihívásokkal küzdő figurákat Pataki Ferenc, Ullmann Mónika, Schruff Milán, Járó Zsuzsa, László Lili, Rohonyi Barnabás és Cseh Judit keltik életre, a próbafolyamatot a hitelesség érdekében pedig egy pszichiáter szakember is segítette.

A téma az utcán hever, ebben a világban már mindenkinek van egy kis defektje. Aki azt gondolja, hogy teljesen egészséges, az nézze meg az előadást. Meg fog lepődni

– fogalmazott Járó Zsuzsa, aki Marie-t játssza.

Schruff Milán alakítja Vincentet, a taxisofőrt. A színművész úgy véli, aki megnézi az előadást,

biztos el fog gondolkodni azon, hogy vajon neki milyen mániái vannak, de egy ilyen beteg világban, amiben élünk, ki normális? Mindenkinek vannak feldolgozatlan problémái. A kérdés az, hogy képesek vagyunk-e felismerni és változtatni rajtuk.”

A Tok-tok, avagy hogy pattog a kocka? fordítója Zöldi Gergely, díszlettervezője Khell Csörsz, jelmeztervezője Fekete Györgyi, zeneszerzője Furák Péter. A bemutató november 5-én lesz a Belvárosi Színházban, ezt követően november 6-án, 25-én, december 10-én és 29-én (2 alkalommal) látható az előadás.

(Borítókép: Takács Attila)