Ókovács Szilveszter: Mindenképp újrapályázok

DSC6634
2022.12.01. 15:08
Az történt, amit az Index november 30-án megírt, a Kulturális és Innovációs Minisztérium eredménytelennek nyilvánította a Magyar Állami Operaház főigazgatói pályázatát. A kialakult helyzetről Ókovács Szilveszter jelenlegi főigazgató elsőként az Indexnek nyilatkozott.

A Magyar Állami Operaház főigazgatói munkakörének betöltésére 2022 augusztusában kiírt pályázat eredménytelenül zárult – közölte az MTI-vel a Kulturális és Innovációs Minisztérium. A vonatkozó jogszabálynak megfelelően az új pályázatot az eredménytelenné nyilvánítástól számított 60 napon belül kell kiírni. Ókovács Szilveszter főigazgatói megbízatása 2023. február 14-én lejár. Mandátumát megbízott főigazgatóként július 31-ig, de legfeljebb az új vezető kinevezéséig meghosszabbítja Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter.

Az új pályázat szempontjait meghatározza a jövőben történő befektetés szemlélete, a jövőképek versenye annak érdekében, hogy hírnevét tovább növelve a Magyar Állami Operaház még inkább meghatározó szerepet játsszon a magyar kulturális életben és a világ művészetében. További kiemelt szempont, hogy augusztus óta jelentősen módosultak a kulturális területen is az energetikai és finanszírozási feltételek, amelyek innovatív megoldásokat igényelnek.

Ókovács Szilveszter: Mindenképp újrapályázok

Ókovács Szilveszter jelenlegi főigazgató a hírt elsőként az Indexnek kommentálta:

Mindenképp indulni fogok a következő pályázaton is. Áttekintem a pályázati anyagomat, és azt a kért új szempontok alapján kiegészítem. A megkezdett munkát folytatni szeretném a következő öt évben a csapatommal együtt.

Pontosan az történt tehát, amit az Index november 30-án előrevetített, mindennek pedig köze lehet ahhoz, hogy korábban megírtuk, úgy tudjuk, Ókovács Szilveszter jelenlegi főigazgató nem kapná meg újabb ötéves ciklusra a vezetést, ő pedig Sunday Brunch című műsorunkban feltett elvi kérdésünkre egyértelművé tette, hogy két évre nem vállalná a megbízatást.

Azt mondta a műsorban, hogy nem volna bölcs döntés bárkit is az adott ötéves limit alatt kinevezni. „Rendkívül szakmaiatlan döntésként élném meg, és nyilván bizalmatlanságként, a probléma iránti hozzá nem értésként. Ez olyan volna, mintha egy stoplist adnának a lábra, amelyik csak 75 percig jó, miközben a meccs 90 percig tart” – fogalmazott.

Ennek fényében elképzelhetőnek tartottuk, hogy a bizottság újraértékeli a döntést, ez pedig két irányban mozdíthatta el a történéseket: Ókovács vagy megkapja mégiscsak öt évre a főigazgatás lehetőségét, vagy eredménytelennek ítélik a pályázatot – utóbbi történt.

(Borítókép: Ókovács Szilveszter. Fotó: Kaszás Tamás / Index)  • Hírek
  • Bankszámla