Elege lett Sir Elton Johnnak, váratlan lépésre szánta el magát

2022.12.10. 07:23
Sir Elton John közölte, hogy nem használja többé a Twittert, miután megváltoztatták annak politikáját, ami szerinte lehetővé teszi, hogy „a félretájékoztatás ellenőrizetlenül virágozzon”.

A 75 éves zenész megjegyzései azután hangzottak el, hogy Elon Musk, aki 44 milliárd dollárért megvásárolta a közösségi oldalt, közölte, hogy „általános amnesztiát” ad a felfüggesztett fiókoknak, ami szakértők szerint „a gyűlölet szuperterjesztőinek” visszatéréséhez vezethet a platformra − írta meg a The Guardian

Pénteken Sir Elton John a Twitteren azt írta:

Egész életemben arra próbáltam használni a zenét, hogy összehozzam az embereket. Mégis szomorúan látom, hogy a félretájékoztatást most arra használják, hogy megosszák a világunkat. Úgy döntöttem, hogy nem használom többé a Twittert, tekintettel a nemrégiben megváltoztatott politikájukra, amely lehetővé teszi, hogy a félretájékoztatás ellenőrizetlenül virágozhasson.

A Twitteren felfüggesztett fiókok között, amelyek Musk bejelentése után visszatérhetnének a platformra, szerepel Steve Bannon, Donald Trump korábbi tanácsadója, Katie Hopkins szélsőjobboldali brit kommentátor és David Duke, a Ku-Klux-Klan egykori „nagymestere” is.

A hónap elején a korábban Kanye West néven ismert Ye nevű rappert kevesebb mint két héttel azután függesztették fel a Twitterről, hogy visszatért a platformra, miután egy horogkeresztet ábrázoló, a Dávid-csillag zsidó szimbólummal kevert képet tweetelt.

Az Európai Unió is fenyegeti Elon Muskot

Thierry Breton, az Európai Unió digitális politikáért felelős biztosa nemrég azt mondta Musknak, hogy meg kell védenie a felhasználókat, hogy a Twitter elkerülje a szabályok megsértését, amelyek a technológiai óriásokat nagy bírságokkal vagy akár betiltással fenyegetik az Európai Unióban.

Közölték vele, hogy jelentősen fokoznia kell erőfeszítéseit, hogy megfeleljen a digitális szolgáltatásokról szóló törvény néven ismert, jövőre hatályba lépő új szabályoknak.

A Centre for Countering Digital Hate (CCDH) szerint Musk legutóbbi tweetje, amely azt sugallta, hogy a gyűlöletbeszéddel kapcsolatos megjelenések harmadával csökkentek, félrevezető volt, mivel arra összpontosított, hogy milyen gyakran látják a tweeteket, nem pedig arra, hogy ténylegesen hány gyűlöletbeszédet tartalmazó tweet került fel a közösségimédia-hálózatra.

Több más híresség, köztük Whoopi Goldberg, Gigi Hadid és Jim Carrey is elhagyta a Twittert Musk hatalomátvétele óta.