Meghalt Duray Miklós, a felvidéki közélet meghatározó alakja

DSZZS20161108205
2022.12.30. 17:36
Mély megrendüléssel és fájdalommal tudatjuk, hogy 2022. december 30-án, életének 77. évében hosszan tartó, méltósággal viselt súlyos betegség után elhunyt Duray Miklós felvidéki magyar politikus, közíró, egyetemi tanár, Esterházy János óta a felvidéki magyar közösség és politikai élet legnagyobb formátumú, meghatározó alakja – adta hírül a Szövetség a Közös Célokért szervezet.

Duray Miklós 1945. július 18-án született Losoncon. Ahogy maga is gyakran emlegette, valódi „európai származék”: apai ágon három különböző gyökérből ered. A család Duray ága francia hugenotta származék. A női ág részben Welser német nagypolgári származék (Welser Philiphine II. Habsburg Ferdinánd főherceg hitvese volt), valamint Wertheimer német–zsidó eredetű gyökér (Wertheimer Samuel Magyarország rabbija volt) – írja a Felvidék.ma

Anyai ágon két gyökér követhető nyomon. Az egyik német. A XVIII. század végén telepedtek le Nógrád vármegyében üvegfúvó mesterként. A másik ág szlovák. Az anyai nagyapa Túróc vármegyéből Nógrádba költözött lakatos szakember, aki a budapesti ipari árumintavásárokon számos elismerést nyert.

Felesége, a matematikus–informatikus dr. Szabó Zsuzsanna szintén 1945-ben született Léván. 1973 óta voltak házasok felesége 2018-ban bekövetkezett haláláig. Egyetlen fiuk, Áron Bálint 1989-ben született a Pennsylvania (USA) állambeli Indianában.

„Aki ismerte őt, tudja, nem túlzás azt mondani: az a típusú ember volt, aki egy nap alatt legalább kettőt élt. Ritkán lehetett őt otthon találni, tétlenül pedig soha. Ismerősei s azok, akiket barátságával tüntetett ki, számíthattak a néha egészen képtelen időpontokban érkező telefonhívásokra, melyek mindig izgalmas és tanulságos beszélgetést jelentettek, kezdve a kőkemény aktuálpolitikától a nemzetpolitikán-nemzetstratégián át a világ ügyes-bajos dolgaiig. Beszélt, írt, tanított, rendszert váltott, az élen állt, amikor ez akár életveszélyes is lehetett, de tudott háttérbe is vonulni, ha ezt kívánta meg tőle a közösség érdeke” − írják a megemlékezésben a Szövetség a Közös Célokért és a Felvidék.ma munkatársai. 

(Borítókép: Duray Miklós 2016. november 8-án. Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI)

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport