Miért él jól a bűnös, honnan ered a sok baj, szenvedés és nyomorúság?

2023.03.23. 18:27
Modern oratorikus műfajban dolgozta fel három fiatal kortárs zeneszerző a bibliai Jób történetét. A szakrális zenei sorozatban április 7-én, nagypénteken látható és hallható Dargay Marcell, Dinyés Dániel és Futó Balázs Jób könyve című műve a Magyar Zene Házában.

Dargay Marcell, Dinyés Dániel és Futó Balázs állandó szereplői a magyar kortárszenei életnek, generációjuk legfoglalkoztatottabb komponistái közé tartoznak, emellett régóta tartó baráti és munkakapcsolatban állnak egymással. A Jób könyve a három zeneszerző legújabb közös vállalkozása a modern oratorikus darabok műfajában, amely a bibliai Jób történetét dolgozza fel. A mű április 7-én, nagypénteken hallható a Magyar Zene Házában.

Az új kortárs zenemű címét az Ószövetségben szereplő Jóbról kapta, aki istenfélő igaz emberként boldogságban és gazdagságban él, de váratlanul és vétlenül balsors tör rá: élete válságba kerül. Ezzel a történettel a mű olyan kérdésekre keresi a választ, hogy miért szenved az igaz, és miért él jól a bűnös, honnan ered a sok baj, szenvedés és nyomorúság a földön, van-e ezeknek céljuk és lényegük, és összeegyeztethető-e a rossz és az igazságtalanság egy jóságos és igazságos Isten létével.

Húszéves barátság

A Jób könyve nem elméleti eszmefuttatásokkal, hanem egy drámai elbeszélés keretében, a türelmes, Istenhez szenvedéseiben is kitartóan hűséges Jób élettörténetébe ágyazottan próbál választ adni ezekre a kérdésekre. Az oratórium megkomponálása olyan együttműködés a három szerző között, amely még a Zeneakadémián együtt eltöltött éveikre nyúlik vissza, ahol közösen, mintegy műhelyt alkotva tartottak koncerteket, és fedezték fel maguk számára korunk zenéjét. A közös munka és az elkészült mű egy húszéves barátság újabb fejezete.

A szövegíró Mátrai Eszter Diána, a művet Vajda Gergely karmester vezényletével az UMZE Kamaraegyüttes adja elő. Közreműködik Szappanos Tibor (tenor), Pataki Bence (bariton) és Kovács István (basszus).  • Tippek
  • Hírek