Gyászolnak a zenés színház rajongói

2023.04.17. 15:15
35 év és közel 14 ezer előadás után Az operaház fantomja vasárnap búcsúzik a Broadwayen.

Még azok is, akik soha életükben nem járnak színházba, nemhogy musicalelőadásra, egészen biztosan tudják, hogy melyik darab jelképe a fehér arcmaszk és a rózsa.

Ez pedig nem véletlen. Andrew Lloyd Webber Az operaház fantomja című műve a zenés színházi műfaj egyik legikonikusabb darabja, amelyet a Broadwayen 35 év alatt több mint 14 ezerszer játszottak.

Az előadást 1986-ban mutatták be Londonban, rá két évre pedig a Broadwayen. Külön érdekesség, hogy Andrew Lloyd Webber a darab női főszerepét akkori feleségének, Sarah Brightmannek írta, aki a londoni és a Broadway-előadásokon is életre kelthette Christine karakterét.

Bár ez volt a Broadway leghosszabb ideig futó előadása, a darabot végül azért kellett levenniük a műsorról, mert a pandémia után a nézők nagyon nehezen szoktak vissza a színházakba, a produkció költségei pedig magasak, így a lényegesen kevesebb eladott jegy már nem tudta fedezni, hogy tovább játsszák a darabot.

Míg Amerikában lekerült a palettáról, itthon, a Madách Színházban már a 900. előadását ünnepelte a darab.

A zenés színház rajongói megdöbbentek a hír hallatán, hogy egy ennyire ikonikus és régóta sikerrel futó darab sem tudja kitermelni a saját költségeit.

Sokan kifejezetten nehezen fogadták a hírt – írta meg a CNN, akik összeszedték több rajongó gondolatait a kultikus előadásról.

Szeretem a darab zenéjét, a díszletet és azt, hogy a Fantom a végén feláldozza a saját boldogságát Christine boldogságáért. Mindez varázslatot és áhítatot kelt. De ezeknek a dolgoknak az egyenkénti felsorolása nem magyarázat arra, hogy mi teszi a Fantomot különbbé, mint a többi musicalt

– mondta Katie Yelinek, egy pennsylvaniai könyvtáros, aki 1993-ban szeretett bele először a darabba.

Egy másik rajongó, Charlie Peterson azt mesélte, hogy amikor az édesanyja meghalt, a rákövetkező hónapokban egy barátjával rongyosra hallgatta a 2004-es Az operaház fantomja-film zenéjét.

Bár gyermekkori legjobb barátjával ma már az ország két végén élnek, néha még a mai napig is elment megnézni az előadást, ami meghatározta a fiatalkorukat.

Ez volt az a hely, ahová mehettem, amikor úgy éreztem, hogy szükségem van rá. A Fantom elvesztése most olyan érzés, mintha egy újabb barát költözne el

– nyilatkozta Peterson a CNN-nek.

Sierra Boggess színésznő – aki alakítása miatt szinte egybeforrt az általa játszott Christine karakterével – a CNN-nek elmondta, hogy a show rajongói „hihetetlenül különlegesek”, még a leglelkesebb zenésszínház-rajongók között is kitűnnek a lelkesedésükkel. Erre az állításra kitűnő példa Dick Moore.

A denveri születésű férfi több mint 200 alkalommal látta az előadást és otthonát. A rajongói beszámolókban közös a megszállott rajongás, illetve az, hogy mindenki nehezen engedi el a Fantom kezét.

Az operaház fantomja vasárnap búcsúzott a Broadwayen. Hamarosan eltűnnek a Times Square-ről az előadást hirdető plakátok, amelyeken csak az ikonikus Fantom-maszk és egyetlen rózsa látható.