Makrai Pál: Vágó István határozott, karakán ember volt

D  KB20110414025
2023.04.29. 17:53
„Vágó István a magyar kulturális élet ikonikus figurája, amivel ő is tisztában volt” – mondta Makrai Pál színművész, zenész az Indexnek. A legendás televíziós műsorvezető szombat reggel halt meg.

Vágó István, a legendás műsorvezető, szerkesztő, a hazai televíziós kvízek legsikeresebb alakja, a Szkeptikus Társaság alapító tagja, a Demokratikus Koalíció tagja 74 évesen szombat délelőtt meghalt. A Demokratikus Koalíció saját halottjának tekinti.

Makrai Pál és Vágó István a Favágók együttesben zenéltek együtt. Makrai Pál színművész, zenész az Indexnek elmondta, már akkor ismerte őt, amikor a televíziós műsorai elindultak.

Amikor az Atlasz együttessel a műszaki egyetem E épületében játszottunk, odajött, és hallgatott minket. Ez is közrejátszott abban, hogy később meghívott engem a Favágók zenekarba játszani

– emlékezett vissza.

Hozzátette, jó kapcsolatban voltak, amikor a Favágók együttesben zenéltek. Az elmúlt években ugyan nem találkoztak rendszeresen, de a régi emlékeket jó szívvel idézték fel, azokról mindig pozitívan nyilatkoztak.

Vágó István határozott, karakán ember volt. A magyar kulturális élet ikonikus figurája, amivel ő is tisztában volt

– mondta.

A Favágók története

A zenekar tagjai – Vágó István, Heilig Gábor, Makrai Pál, később Marschalkó Zoltán, Majsai Gábor, Gallai Péter, Látó János – évekig csak szórakozásból jártak össze, saját örömükre zenéltek. Néhány év múlva gondoltak csak arra, hogy ezt a muzsika iránti szeretetet és szenvedélyt másokkal is meg kellene osztaniuk.

1997-ben ezért alapították meg a Favágókat, ahol Vágó István basszusgitáron játszott. A Kifutó című televíziós műsorban mutatkozhattak be először. Zenéjük irányzata inkább rhythm-and-bluesos, ami a dzsessz egyik testvérműfaja ritmusát tekintve.

Egy ország búcsúzik Vágó Istvántól

A gyászhírre rengetegen reagáltak, többek között Gyurcsány Ferenc, Dobrev Klára, Deák Dániel, Karácsony Gergely, Rónai Egon és Gundel Takács Gábor is.

(Borítókép: Vágó István 2011. április 14-én. Fotó: Kallos Bea / MTI)