Ókovács Szilveszter az Operaház igazgatóválasztásáról: Nem tekintem lefutottnak a meccset

2023.05.03. 16:17
Se a medve, se a Magyar Állami Operaház nem játék – jelentette ki Ókovács Szilveszter. A Magyar Állami Operaház jelenlegi vezetője most reagált az intézmény főigazgatói posztjára kiírt pályázattal kapcsolatos konfliktusokra és az őt érő kritikákra.

Az Index a kezdetektől nyomon követte a Magyar Állami Operaház főigazgatói posztjára kiírt pályázatok sorsát. Legutóbb akkor adtunk hírt a folyamatról, amikor megírtuk, hogy információink szerint a finisben három versenyző maradt állva: Kesselyák Gergely, Miklósa Erika és Vadász Dániel.

Őket javasolja a pályázatokat elbíráló bizottság az intézmény élére, de a végső döntést Csák János kulturális és innovációs miniszter hozza meg 2023. május 27-ig.

Ezzel kapcsolatban Ókovács Szilveszter a Mandinernek adott interjúban elmondta: kizártnak tartja, hogy elismert művészek, felelős állami vezetők a meghallgatásokról bármit kiszivárogtatnának.

Ezért hadd ne adjak hitelt találgatásnak. Nem tekintem lefutottnak a meccset, dehogyis

– mondta a főigazgató, aki úgy véli, hogy ha egy nem nyilvános folyamat nyilvánosságot kap, a lényege sérülhet. Ezért szerinte nem kellene idáig eljutni.

Az interjúban Ókovács Szilveszter az őt érő kritikákra is reagált. Ezek közül a legerősebb vélemény Miklósa Erikától származott, aki azt mondta, hogy a hazai operajátszás mind szervezeti, mind művészeti és morális értelemben véve is válságban van.

Hogy ez miránk igaz-e, vagy sem, arra 12 év hat kulturális államtitkára, négy minisztere és egyetlen miniszterelnöke kell megadja a választ. (…) És néhány millió fizető néző, aki közben nálunk járt, és több mint százszor a nyilatkozó művészt is tapsolta színpadainkon. Az Opera ugyanis a magyar állam édesgyermeke, folyamatosan »szülei« figyelmének szakmai, pénzügyi és szervezeti pászmájában létezik, kizárt, hogy ne tűnt volna fel – ráadásul háromféle – válsága

– fogalmazott Ókovács Szilveszter.

Elmondása szerint az államháztartás nem ismeri a gyakorlatot, hogy egy intézmény, jelesül az Opera saját forrásából másnak átadjon, ez ugyanis tilos. Sem felborítani, sem kiegyensúlyozni nem tudjuk így a vidék opera- és balettjátszását – tette hozzá. Azonban a Nemzeti Kulturális Tanács pénzeszközt is rendel majd az elkészült, elfogadandó ágazati stratégiák mellé, azonnal indulhat a fejlesztés.

Megjegyezte, hogy mindig propagálja, hogy vegyenek kölcsön produkciókat, amelyeket az adott évben nem játszanak, és ha épp nem milliárdos pluszrezsiteherrel küzdenek, újra megrendezik a vidékiek seregszemléjeként kitalált Primavera fesztivált.

Nehéz anyagi helyzetben vannak vidéken, mi pedig kifeszítettben, nulla mozgástérrel, de fontos leszögezni, hogy van friss, vitális, innovatív miniszterünk, tehát nem tárcavezető kerestetik itt, hanem pesti operaigazgató

– hangsúlyozta az igazgató.

Meg kellett ismételni a pályázatot

Mint megírtuk, a Kulturális és Innovációs Minisztérium tavaly írta ki először a Magyar Állami Operaház élére a pályázatot. Akkor a jelenlegi főigazgató, Ókovács Szilveszter és Győriványi Ráth György karmester, az Operaház volt fő-zeneigazgatója jelentkezett a posztra – ám ezt a pályázatot a minisztérium eredménytelennek nyilvánította.

A megismételt pályázat – amely 2023. augusztus 1-jétől 2028. július 31-ig tartó időszakra hirdette meg a pozíciót – már angol nyelven is megjelent, és nem kötötte magyar állampolgársághoz a jelentkezést. Ez arra utalt, hogy a fenntartó nemzetközi kitekintéssel keresett jelöltet az Operaház élére. Erre információink szerint tizenegy jelölt adta be írásban az elképzeléseit a minisztériumnak.