Aki nem vigyáz, idén is Zacher Gáborra ébredhet a Soundon

DSC6260
2023.06.19. 06:59
A veretésé lesz a főszerep, ám a szervezők elsődleges szempontja az idei Balaton Soundon is a fesztiválozók biztonságos szórakozása lesz. A 2018-ban indított Safety First nevű kezdeményezésnek köszönhetően önkéntesek tucatjai, és egy mobilapplikáció is elősegíti ezt a június 28-án rajtoló rendezvényen. Az Indexnek a kezdeményezés egyik nagykövete, Zacher Gábor mesélt a program előnyeiről, az évente visszatérő problémákról és a felmerülő előítéletekről.

Kevesebb mit két hét múlva startol a hazai fesztiválszezon első nagy bulija, a Heineken Balaton Soundra már tűkön ülve készülnek a fesztiválozók és persze a szervezők is, akik a tavalyi buli óta már temérdek újítást belengettek az idei rendezvényre. Elég csak az új VIP-helyszínekre gondolni, amelyek között még egy kaszinó is helyet kapott, vagy a teljesen megújuló nagyszínpadra, amit ezúttal egy hatalmas, egész színpadot átívelő kivetítő tesz igazán felejthetetlenné.  

Bár a Soundon az önfeledt bulizásé és a veretésé a főszerep, a szervezők számára kiemelten fontos, hogy a látogatók biztonságban szórakozhassanak. Ezért idén is nagy hangsúlyt fektettek a 2018-ban életre keltett Safety First nevű kezdeményezésre, amely

a Balaton Sound okostelefonra letölthető applikációjában egy pánikgombbal is kiegészült már, így egyetlen gombnyomással bárki jelezheti, ha bajban van, vagy a környezetében más szorul segítségre. 

És hogy mi a kezdeményezés lényege? 

A program célja elismert szakemberek bevonásával segítséget nyújtani a fesztiválozóknak biztonsági, egészségügyi és technikai kérdésekben a fesztivál ideje alatt, előzetes kommunikációs kampány, videók, helyszíni és virtuális jelenlét által, illetve a Heineken Balaton Sound alkalmazás használatával.

A biztonság és a védelem kiemelten fontos számunkra, emellett összpontosítanunk kell a zaklatás és testi sértés megelőzésére. Bármilyen szexuális zaklatással, testi sértéssel, fizikai erőszakkal vagy a kisebbségeket ért erőszak-tevékenységgel kapcsolatos vádat nagyon komolyan veszünk, ilyen helyzetben azonnal segítünk és minden esetet kivizsgálunk. Tartsuk tiszteletben mások személyiségét, ne ítélkezzünk szexuális orientációjuk vagy genderidentitásuk fölött!

– olvasható a fesztivál honlapján.

A szervezők ahhoz, hogy jobban fel tudják hívni a figyelmet a fizikai és a mentális erőszakra, a szexuális erőszakra, a droghasználat veszélyeire, a személyes biztonság és testi épség fontosságára, a testi sértés és a zaklatás veszélyeire, a pszichológia, a toxikológia és a bűnmegelőzés terén három magyar szakértőt és egy DJ-duót (az éjszakai élet szakértőit) kértek fel, hogy tanácsaikkal, tapasztalataikkal ismertségüknek és szakértelmüknek köszönhetően segítsék a programot.

A Safety First csapata így Dr. Hevesi Kriszta, Dr. Zacher Gábor, Dr. Molnár István Jenő és a Tits Gang, azaz Metzker Viktóra és Yamina vezetésével vág neki az idei Soundnak.

Aki nem vigyáz, Zacher Gáborra ébredhet

A kezdeményezésről, a fesztiválokon jelen lévő veszélyekről, a visszatérő problémákról és a felmerülő előítéletekről Zacher Gábor toxikológus beszélt az Indexnek, aki szerint a Safety First 2018-as startja óta rengeteget fejlődött, így idén még több emberen tudnak majd segíteni. 

Hiába a koronavírus miatt kimaradó évek, rengeteg új dolog történt azóta a Safety First programmal, amióta elstartolt. Lett chatbotunk és egy pánikgomb is, emellett pedig temérdek önkéntes dolgozik a fesztiválon. Egy jó dolgot sikerült létrehozni

– emelte ki az ország legismertebb toxikológusa.

Az egyre biztonságosabbá váló fesztivál kapcsán azonban továbbra is rengeteg az előítélet, vannak, akik azt gondolják, hogy a Balaton Sound a kábítószer-fogyasztás és a szexuális együttlétek mekkája – ennél nagyobbat azonban Zacher Gábor szerint nem is tévedhetnének. 

A kezdeményezés nemcsak a fesztiválozóknak, de az aggódó szülőknek is egyfajta biztonságot nyújthat, hiszen a legtöbben közülük azt gondolják, hogy egy ilyen fesztivál csak a szexről és a drogozásról szól. Tagadhatatlan, hogy előfordul, de fontos kiemelni, hogy egy fesztivál sokkal biztonságosabb közeg, mint egy sima szórakozóhelyen eltöltött este – mivel itt nagyszámú biztonsági és egészségügyi személyzet van jelen. Azt üzenem minden felnőttnek, hogy merjék bátran elengedni a gyerekeiket, mert lehet biztonságosan fesztiválozni, de az sem baj, ha a 40-50 éves korosztály is eljön, hiszen bőven találhatnak olyan fellépőt, aki az ő kedvükre való. Miért is ne jöhetnének? Legalább látják, hogy ez a fesztivál sem ördögtől való!

– tette hozzá. 

Mindezt igazolhatja az is, hogy a toxikológus tapasztalatai szerint nem az egészségügyi segítségkérések a leggyakoribbak a fesztiválon, a legtöbb esetben arról van szó, hogy valaki elveszít valamit, vagy valakit, és attól pánikol be. 

Egy ilyen fesztiválon tényleg szinte bármiben segítséget nyújthat a Safety First kezdeményezés, legyen szó elveszett telefonról, bankkártyáról, vagy barátokról, egészségkárosodásról, kiszáradásról vagy arról, hogy valakinek felborul a cukorháztartása, van, aki segít – erről szól ez a kezdeményezés. Az eddigi évek tapasztalatai alapján a legtöbb alkalommal akkor volt szüksége segítségre a fesztiválozóknak, amikor elvesztettek valamit vagy valakit, és egészségügyi problémáik akadtak – főként napszúrás miatt –, de volt, hogy valakinek szerelmi bánat miatt kellett a segítség

– magyarázta Zacher Gábor, aki hozzátette, a legtöbben már tudnak a pánikgomb adta lehetőségekről, akik pedig ezen tudás hiányában érkeznek a fesztiválra, az ott kihelyezett plakátoknak köszönhetően ők is értesülnek róla.

És hogy ennek ellenére idén is lesz-e olyan, aki Zacher Gáborra ébred? Ennek lehetőségét az előzetes edukáció és figyelmeztetések ellenére sem lehet kizárni, pláne úgy, hogy az orvos maga is munkába áll a fesztivál egyik napján. 

Szombaton, július elsején 24 órás egészségügyi szolgálatban leszek a Soundon, ahogyan az elmúlt években többször is dolgoztam ott, vagy éppen a Szigeten. Így nem mondhatják, hogy csak a szám jár, a helyszínen is kiveszem a részem a segítségnyújtásból

– mondta lapunknak. 

Világsztárok a Balaton-parton

Az idei Balaton Sound június 28-tól július 1-ig tart, a részletes programot a fesztivál honlapján találja meg.

A már bejelentett fellépők listája:

Nagyszínpadosok: Armin Van Buuren, Blasterjaxx, Dimitri Vegas &, Like Mike, Don Diablo, Goodboys, Hardwell, Justus, KSHMR, Kungs, Ofenbach, Regard, Tiësto, Vini Vici, Yves V.

A Nagyszínpad Afterparty-felelősei: Alle Farben, Joel Corry, Riton.

AB my Lake-helyszínek underground DJ-i: Adam Beyer, Agents of Time, Amémé, Anfisa Letyago, Anna, Argy, Artbat, Carl Cox, Charlie Sparks b2b Parfait, Charlotte de Witte, Cera Khin, Clara Cuvé, Coeus, Dubfire, Enrico Sangiuliano, Fred Lenix, Gioli & Assia Live, Indira Paganotto, Joris Voorn, Joseph Capriati, Layla Benitez, Pan-Pot, Parfait, Philipp Straub, Sam Paganini, Satori Live, Sebastian Leger, Tinlicker Live.

Jön a Masquerade, azaz Claptone, Ferreck Dawn, valamint meglepetésvendégeik. Bemutatkozik a Rave Culture: Axmo, Dubvision, Olly James, W&W, Will Sparks. Itt lesz a Q-Dance csapata: RAN-D, Rebellion, Sefa, Sound Rush, Sub Zero Project, TNT, Villain. Illetve a Soundra érkezik majd a Next Level: Dimension Dj set, Matroda, Sullivan King és Tchami.

(Borítókép: Zacher Gábor 2021. május 25-én. Fotó: Kaszás Tamás / Index)