Film készül Neumann János életéről

2023.06.21. 13:04
A legpompásabb emberi elme címmel készül dokumentumfilm Neumann Jánosról. A matematikus munkásságát és életművét lánya és tudóstársai szemszögéből mutatja be az alkotás, amely várhatóan 2024 tavaszán jelenik meg. A film producere Lajos Tamás, rendezője Bertha Lívia.

A tudománytörténeti gyűjteményekben felelhető tárgyak és dokumentumok, valamint Neumann János lánya, Marina von Neumann Whitman apjával kapcsolatos személyes emlékei alapján készül dokumentumfilm a híres matematikusról, Neumann Jánosról.

A legpompásabb emberi elme című alkotás számos nemzetközi archív felvétel felhasználásával mutatja be a tudós budapesti, európai és amerikai életét, valamint legfontosabb felfedezéseit – adta hírül az MTI.

Kontinenseken át

A készülő film stábja Budapesttől Los Alamoson át Princetonig forgat, számos magyar és amerikai tudós közreműködésével. A legpompásabb emberi elme írója és rendezője Bertha Lívia, producere Lajos Tamás, operatőre Szepesi Dávid, hangmérnöke Cziczó Dániel, vágója Duszka Péter. A film zenéjét Dózsa Péter szerzi.

A dokumentumfilmet várhatóan 2024 tavaszán láthatja először a magyar közönség,

a Tavaszi Szél Doktoranduszok Országos Szövetségének Konferenciáján. Neumann János a 20. század első felének híres, magyar származású tudósa, aki elsőként ismerte fel, hogy a matematika a számítástechnikával kiegészülve megváltoztathatja a világot.

Kemény Jánossal, Szilárd Leóval, Teller Edével és Wigner Jenővel együtt azon öt tudós közé tartozott, akik az atomfegyver kifejlesztésének szigorúan titkos programján, a Manhattan-terven dolgoztak. A számítástechnika és a játékelmélet területein elért eredményeivel

forradalmasította a 20. század tudománytechnikai fejlődését.

Dwight D. Eisenhower amerikai elnök első regnálása idején – az ötvenes évek közepén – mint stratégiai tanácsadó is dolgozott egészen 53 éves korában bekövetkezett haláláig. Neumann János kvantummechanikai elméleti kutatásai mellett a digitális számítógép elvi alapjainak lefektetésével vált ismertté.

Már tízéves kora előtt csodagyereknek számított már-már fotografikus emlékezőtehetségével, valamint fejszámolásban is rendkívül jó volt. Felsőfokú tanulmányait Budapesten, Berlinben és Zürichben folytatta, majd meghívást kapott az Egyesült Államokba, ahol haláláig élt és dolgozott.