Távozik Szarka Gábor, aki levezényelte az SZFE átalakítását

2023.07.14. 19:33
A Színház- és Filmművészeti Egyetem kancellárja, Szarka Gábor jelezte, hogy távozik az intézmény éléről – közölte a Színház- és Filmművészetért Alapítvány kuratóriuma.

A kuratórium az Indexhez is eljuttatott levelében közölte: Szarka Gábor a 2022/23-as tanév záróünnepségét követően

jelezte a fenntartó alapítvány felé, hogy kezdeményezi szerződésének közös megegyezéssel történő megszüntetését.

A közleményben nem tértek ki arra, hogy a kancellár távozását mi indokolja. „Szarka Gábor 2020. október elseje óta töltötte be az SZFE felső vezetői pozícióját; elévülhetetlen érdemei vannak a modellváltás sikeres lebonyolításában és az egyetem működésének stabilizálásában. Irányítása alatt az intézmény történetének legnagyobb infrastrukturális fejlesztésén van túl. Előtte álló új feladataihoz kitartást és erőt kívánunk!” – írták a kuratórium kommünikéjében.

Megosztó személyiség 

Szarka Gábor 2020-ban személyes támadásokat is kapott az egykori SZFE-s hallgatóktól amiatt, hogy szerepet vállalt az egyetem átalakításában. Az ellenzéki vezetésű józsefvárosi önkormányzat emiatt még egy korábbi kitüntetését is visszavonta, amit Vidnyánszki Attila, az SZFE kuratóriumának elnöke pitiáner bosszúnak nevezett. 

Az SZFE kancellárja 2021-ben az Index Kibeszélőcímű műsorának is vendége volt, ahol beszélt arról, hogy ők miként látják a modellváltást és az egyetem jövőjét.