Nem várt helyről kerültek elő Beethoven koponyájának darabjai

2023.07.21. 19:58
Egy amerikai üzletember tanulmányozás céljából adományozta egy bécsi egyetemnek Ludwig van Beethoven koponyájának darabjait. A férfi nem mindennapi történetet mesélt arról, hogyan jutott a legendás zeneszerző maradványainak birtokába.

A német zeneszerző 1827-ben halt meg Bécsben. Paul Kaufmann elmondta, „kiváltságosnak érzi magát, hogy az örökölt Beethoven-koponya-töredékeket visszaküldheti oda, ahová valók” – közölte a BBC.

Az üzletember elmondta:

A KOPONYA DARABJAIT 1990-BEN, EGY FRANCIA BANK CSALÁDI SZÉFJÉBEN TALÁLTA MEG. A MARADVÁNYOK EGY „BEETHOVEN” FELIRATÚ KIS DOBOZBAN VOLTAK. 

A tudósok azt feltételezik, hogy Paul Kaufmann rokona lehetett Franz Romeo Seligmann bécsi orvosnak, aki 1863-ban jutott hozzá a maradványokhoz, miután Beethoven csontjait tanulmányozás céljából exhumálták.

Mint írták, Christian Reiter osztrák halottkém szerint a csontok „igazán értékesek”, így remélik, hogy a következő években folytathatják a zeneszerzővel kapcsolatos kutatásokat. 

A csontokat korábban már az Egyesült Államokban is tanulmányozták. A doboz 10 töredéket tartalmaz, köztük két nagyobb darab a tarkóról, egy a homlok jobb oldaláról származik.

Beethoven kívánsága volt, hogy halála után tanulmányozzák a testét

Ahogy korábban megírtuk, a német zeneszerző élete nagy részében betegeskedett, ezért halála előtt, 1802-ben kifejezetten kérte, hogy leírják és nyilvánosságra hozzák a betegségét. Mint ismert, Beethoven hallása folyamatosan romlott, majd 44 éves korára teljesen megsüketült.

A kutatók nyolc év után jutottak eredményre. A tanulmányból kiderült, hogy Beethoven süketsége nem genetikai eredetű volt.

Megállapították, hogy a zeneszerző 20-as éveiben elhúzódó hasi fájdalmainak szintén nincs genetikai vonatkozása. A vizsgálatot végző szakemberek szerint Beethovennek májbetegségekre volt hajlama, emellett hepatitis B-fertőzése volt. 1821 nyarán sárgaságban szenvedett, amely tovább rontotta egészségi állapotát. 

Ludwig van Beethoven öt hajszálát felhasználva DNS-elemzést végeztek a német tudósok, akik ennek köszönhetően megállapították, hogy Beethoven halálát valószínűleg a krónikus alkoholfogyasztás miatt kialakult májelégtelensége és májzsugorodása okozta.