Cillian Murphy kollégái szerint alázatos, elszigetelt és túlterhelt volt az Oppenheimer miatt

2023.07.25. 14:34
Cillian Murphy a kritikusok szerint élete alakítását nyújtja Christopher Nolan Oppenheimer című filmjében, de ennél is komolyabb dicséretet kapott kollégájától, Robert Downey Jr.-tól.

Robert Downey Jr. Lewis Strausst, az Atomenergia Bizottság elnökét alakítja, aki a kémvád miatt üldözte Oppenheimert. A Vasember sztárja a forgatás után azt mondta:

53 éves pályafutásom alatt soha nem láttam még nagyobb áldozatot főszereplőtől. 

Cillian Murphy nemcsak elmerült a szerepben, hanem szigorú diétát is tartott a forgatás alatt. És ugyan más filmforgatásoktól eltérően itt szoros szimbiózisban élt együtt a stáb egy hotelben az új-mexikói sivatagban, Murphy sosem csatlakozott a többiekhez – olvashatjuk a Varietyn.  

Robert Downey Jr. azt is elárulta, hogy mikor Nolan felhívta a szereppel Murphyt, az ír színész tudta, hogy nehéz menet lesz, de elvállalta. Downey szerint alázatossága segítette át a nehézségeken. A bulizás, eszegetés helyett inkább leült és bemagolt 30 ezer holland szót, mert a szerep ezt kívánta.

A filmet 57 napig forgatták, ezzel Nolan egyik leggyorsabb filmforgatása volt, és Murphy szinte minden jelenetben a fő helyen állt. 

Matt Damon korábban úgy nyilatkozott a People magazinnak:

Természetesen nem akart velünk vacsorázni, nem tehette, mert az agya túlságosan tele volt a szereppel.

Emily Blunt szerint Murphy azért sem bulizott velük, mert nagyon sokat vállalt magára, és ugyan az Oppenheimer eddigi filmes karrierje csúcsa, elszigetelődött miatta.

Florence Pugh azt mondta a People-ben:

Már jó ideje figyelem Murphyt, és ősidők óta kétségbeesetten szeretnék vele dolgozni. Őrült lettem volna, ha nemet mondok a filmre, és tényleg az egyik legjobb filmes élményem volt.

Murphyről még elmondta, hogy minden egyes nap 100 százalékot hozott: minden lehetséges módot, intonációt, hajlítást tudott, hogyan keltheti életre a karaktert. Ezért tartozik a legnagyobbak közé.