Ahol gigantikus virágládák fogadják a látogatókat

2023.07.27. 10:50
Alig nyílt meg 2023. május 5-én a Gyárkert KultúrPark, máris Veszprém egyik legnépszerűbb rendezvénytere lett. A 4500 fő befogadására alkalmas új pop-up koncerthelyszínen négy hónap alatt több mint hatvan külföldi és magyar előadó lép fel, októbertől pedig városi parkként szolgálja tovább a közösséget. A Balaton Bútorgyár korábbi telephelyének metamorfózisáról Lamos Pétert, a Veszprém 2030 Kft. ügyvezetőjét kérdeztük.

Olyan előadókat találunk a Gyárkert KultúrPark fellépői között, mint a Kraftwerk, a Morcheeba, Iggy Pop, Paul Kalkbrenner vagy Steve Aoki, nem véletlen tehát, hogy az ország minden részéből érkeznek a nézők, az új koncerthelyszínnek hamar híre ment. A Balaton Bútorgyár korábbi telephelye, mint oly sok minden más, a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa égisze alatt született újjá.

Veszprém belvárosában több évtizeden keresztül parlagon hevert a közel 2,3 hektáros terület, amely „sebhelyként” torzította a városképet.

Amikor elnyertük az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) címet, elhatároztuk, hogy Veszprémben azokkal a helyszínekkel és épületekkel akarunk foglalkozni, amelyek alulhasznosítottak, vagy nem használják semmire. Azt vettük szemügyre, mink van, mivel tudnánk jobban, okosabban gazdálkodni

– mondja kérdésünkre Lamos Péter, a Veszprém 2030 Kft. ügyvezetője.

Közösségek kertje

Nem új épületekben gondolkodtak tehát, így jött szinte azonnal a képbe az egykori Balaton Bútorgyárnak a város közepén fekvő egykori területe is, amelyet – miután hosszú évekig üresen várta jobb sorsát – az önkormányzat 2021 januárjában megvásárolt 1,9 milliárd forintért. A mérnök- és tartalomfejlesztő csapatok kérdése viszont az volt, hogy egy 20 éve elhagyatott ingatlanállomány esetében, ahol nincsenek utak, közművek, elég lesz-e két év az infrastruktúra-fejlesztésre. Ekkor született meg az elképzelés, hogy hozzanak létre olyan területet, amely szabadtéri rendezvények, elsősorban koncertek befogadására alkalmas, ahol akár több ezer embert is vendégül lehet látni egyszerre.

Ehhez kapcsolódóan olyan szolgáltatásokat kellett biztosítani, amelyek feltétlenül szükségesek a rendezvényekhez, tehát legyen vizesblokk, akadálymentes mosdó, és olyan helyek, ahol ételt, italt lehet vásárolni

– meséli Lamos Péter. A terv része volt egy kártyavárat formázó kilátótorony, végül azonban gigantikus virágládákat raktak egymás tetejére a HelloWood izgalmas tervei alapján. Ez a művészeti installáció lett azután a Gyárkert szimbóluma, messziről is jól látható ismertetőjegye: a Közösségek Kertje, amelyben egy kicsit megjelenik a Bakony és a Balaton is.

Az Európa Kulturális Fővárosa címet ugyanis régiós pályázattal nyerte el Veszprém, amiben szerepelt a Bakony és a Balaton is, és a programhoz 116 település csatlakozott hivatalosan és programokkal is.

Nekik, ennek az összefogásnak, ennek az együttállásnak szerettünk volna emléket állítani. Minden település kapott egy-egy faládát, benne egy facsemetével, a Hello Wood csapata pedig dzsengaszerűen összeállított belőlük egy tíz és fél méter magas tornyot. Ezt idővel majd szétszedjük, és mindegyik település megkapja a saját ládáját és fáját emlékbe.

Sportolási lehetőség

A városrehabilitáció azonban nem ér véget az EKF programsorozatával. Ez a két hektár eddig el volt zárva, bemenni se nagyon lehetett a területre, mert kerítések és lehegesztett kapuk zárták le az utat. „A cél az volt, hogy nyissuk ki a területet, jelenjen meg a városi élet, mint egy közparkban. A folytatásban ugyanis, 2024-től ezt már parkként szeretnénk üzemeltetni” – magyarázza Lamos Péter. A kapu tehát nyitva lesz, lehet majd sportolni, játszóelemek is bekerülnek, és ettől kezdve városi parkként funkcionál majd tovább az egykori telephely.

Az átalakítás nem lesz nehéz, hiszen a rendezvénytér kialakításakor nem öntöttek ki több ezer köbméter betont, hanem konténereket és olyan anyagokat alkalmaztak, amelyeket később újra fel lehet használni.

A Gyárkert népszerűsége vitán felüli, a léte azt is bizonyította, hogy elbír még egy ilyen koncerthelyszínt a régió, az ország, sőt talán hiánypótló.

Nekem is mondták már többen, hogy maradjon meg örökre, mert annyira jó – mondja Lamos Péter. – Azt viszont mindenképp figyelembe kell venni, hogy ehhez a területhez nagyon közel már lakóházak, orvosi rendelők vannak. A zene nem tűnik el teljesen, de a nagyobb hangerejű koncertek – a környék lakóira is figyelemmel – most erre a négy hónapra korlátozódnak.

Pályázaton nyerte az üzemeltetést a VOLT

A koncertek szervezéséért, lebonyolításáért, a Gyárkert teljes üzemeltetéséért a VOLT Produkció Kft. felel. A cég pályázaton nyerte el a lehetőséget, tapasztalatban pedig nincs hiány.

A VOLT Produkció által 2013-ban alapított turisztikai ernyőbrand, a MOL Nagyon Balaton eseménysorozat kezdettől fogva küldetésének tekintette, hogy évről évre csokorba gyűjtve mutassa be a Balaton régió legizgalmasabb, legszínvonalasabb produkcióit. A brand égisze alatt született meg jónéhány, ma már jól ismert rendezvény, a zamárdi kötődésű Strand fesztivál, a B my Lake, a ZamJam fesztivál és a Balaton Piknik.

A szervezői csapat azt a célt tűzte ki maga elé, hogy a több évtizedes múltra visszatekintő rendezvényszervezői tapasztalatával segítse felhívni a figyelmet az itt található értékekre, különleges eseményekre, ezért elsőként csatlakoztak az Európa Kulturális Fővárosa címre aspiráló veszprémi pályázat támogatói köréhez, az együttműködésről szándéknyilatkozatot írtak alá a város polgármesterével.

Később, amikor biztossá vált, hogy Veszprém és a Balaton régió lesz Európa Kulturális fővárosa, nemcsak a veszprémi fesztiválokkal, rendezvényekkel alakított ki szorosabb együttműködést, hanem közreműködött a projekt népszerűsítésében a MOL Nagyon Balaton eseményein keresztül.

A négy hónapon át tartó Gyárkert rendezvénysorozatban a közeljövőben olyan előadók érkeznek még, mint Iggy Pop, a Kraftwerk, de a helyszín felvonultatja a hazai zenei élet színe-javát is, a teljesség igénye nélkül érkezik még Rúzsa Magdi, Majka és csapata, vagy a minden rekordot megdöntő Azahriah is.