Elárverezik Freddie Mercury zongoráját, amelyen a Bohemian Rhapsodyt írta

2023.08.04. 14:01
A Queen frontemberének, Freddie Mercurynak a tulajdonát képező zongora lett a londoni Sotheby's aukciójának központi tétele.

Az 1975-ben vásárolt és Japánból Angliába importált Yamaha G2 a becslések szerint 2 és 3 millió font (911 millió és 1,3 milliárd forint) közötti összegért fog elkelni, amikor szeptemberben kalapács alá kerül. Mercury ezen a hangszeren komponálta a Bohemian Rhapsody című korszakalkotó számot még abban az évben − írta meg a CNN.

A zongorát olyannyira nagy becsben volt tartotta, hogy Mercury élettársa, Mary Austin úgy emlékszik, a dalszerző saját maga kiterjesztéseként tekintett rá, és kifogástalan állapotban tartotta.

Soha nem dohányzott a zongoránál, soha nem tett rá poharat, és senkinek sem engedte hogy ezt tegye

− mondta Austin a Sotheby’s sajtóközleményében.

A zongora mellett a Sotheby’s Mercury számos személyes tárgyát és ruháját is árverésre bocsátja. A tételek sora a történelmi jelentőségű, ezüst flitteres, testhez tapadó kezeslábasától kezdve, amelyet az 1970-es évek végén a News of the World turnén viselt, egészen a művész hétköznapibb tárgyaiig terjed, mint például egy pálcikagyűjtemény vagy egy Sony D-50 kompaktlemez-lejátszó.

A kiállításon szerepel a Bohemian Rhapsody egy eddig nem látott korai vázlata is. A kézzel írt dalszövegen egy sor olyan jelölés és megjegyzés található, amelyek arra utalnak, hogy a dalt eredetileg Mongol rapszódiának nevezték.