Neves brit lapoktól kapott elismerést egy magyar társulat előadása

2023.08.04. 16:37
Az Edinburgh Fringe idei kínálatában szereplő magyar előadás, a Recirquel társulat IMA nevű produkciója eddig is jelentősnek számított, de most a helyi sajtó is a több száz fesztiválprodukció egyik leginkább kiemelkedő darabjaként írja le.

Nem finomkodik az angol sajtó, ha valami felkelti az érdeklődését, legyen az pozitív, vagy negatív. Esetünkben a végkifejlet pozitív, mert mind a The Times, mind a The Guardian több százból kiemelve ajánlja az Egyesült Királyságba látogató magyar cirkusz produkcióját.

Az IMA című előadás a Recirquel újszínházi társulat munkája, amely indulása óta hatalmas sikernek örvend. Idén a világ harmadik legnagyobb programsorozatának számító Edinburgh Fringe-en külön játszóhelyet kapott a társulat, amiről korábban már írtunk is.

Kemény vállalás

A brit sajtó nem csupán a fesztiválprogram egyik kiemelt darabjaként hivatkozik rá, hanem különleges előadásként, amit egyedi formanyelve miatt érdemes megtekinteni. A The Scotsman kritikusa – aki előzetesen Budapesten tekintette meg a darabot – addig is elment, hogy

eddig soha nem látott, döbbenetes és egyedülálló narratívájú show-ként írja le azt. 

Az IMA egy speciális, több művészeti ágazatot és a megszokottól eltérő látványelemeket felvonultató előadás. A nézők egy a külvilágtól elzárt, a megszokottól eltérő kialakítású térben nézhetnek meg egy speciális cirkuszi előadást.

A Vági Bence által rendezett darab jelentősége, hogy kvázi szóló előadás, ahol a neves artisták egymást váltva szórakoztatják a közönséget. Az Edinburgh Fringe szervezői annyira kedvelték a produkciót és annyira bíznak a Recirquel teljesítményében – amely már visszatérő csapat a fesztiválnál –, hogy a közel három hétig tartó rendezvénysorozat idejére 112 előadásra szerződtették a társulatot.