Doboz, százas izzó és kamu Michael Jackson is kellhet, hogy sztár legyen valaki a Szigeten

2023.08.14. 18:54
Bár a Sziget Fesztivál legnagyobb bulijait mindig is a nagyszínpadok adják, azért dőreség szó nélkül elsétálni a kisebb helyszínek mellett, hiszen ott is eszméletlen partik robbannak. Hogy kicsit kilépjünk a megszokottból, most három olyan színpadot is bemutatunk, ahová kimondottan érdemes ellátogatni, ha az ember kimegy a Szigetre.

Egész nap buli, mégis mi alapján választ az ember helyszínt? Vannak, akik csak a nagyszínpadok előadóira ugranak be, de számtalan olyan zenekar is fellép, amelynek a neve alapján nem pörög föl rögtön az ember emlékezete, mégis fantasztikus, amit csinálnak, ha esélyt ad nekik a közönség. 

A kisszínpadok könnyed világából három helyszínt néztünk most ki, amelyeket szeretnénk egy picit jobban bemutatni, hogy a közönség megtalálhassa a számára megfelelőt, ha épp úgy hozza az élet. Listánk a teljesség igénye nélkül állt össze.

Light Stage

A fények ölelésében jellegzetes, izzókkal körbeépített kisszínpad a már évek óta jól ismert Light Stage. Ezen a helyen a feltörekvő és a népszerűséget már maguk alá gyűrni készülő vagy épp régi motoros művészek gyűlnek össze, hogy szórakoztassák a nézőket. Az egyik legvegyesebb felhozatalú kisszínpad nem csupán hangszeres zenét kínál. Ahogy közeledik az este, DJ-k jönnek, hogy ismert és kevésbé ismert dalokat átforgatva táncoltassák meg a nagyszínpadoktól távol a Sziget vendégeit.

Bár nem feltétlenül ez a helyszín vonzza a legtöbb nézőt, mivel a legnagyobb színpadoktól viszonylag messze helyezkedik el, ennek ellenére közel van a kempinghez. Azoknak ad egy kis nyugodt szórakozást, akik épp félúton, két hatalmas veretés között egy kicsit megpihennének.

A színpad elsődlegesen európai zenészeket vonultat fel, de idén kettő USA-hoz köthető előadó is tiszteletét tette ott. Ezen a helyen az érdeklődők feltörekvő, magyar zenészekkel is találkozhatnak, ahogy például 2023-ban a Flanger Kids és a Slapstick? is a fellépők soraiban van.

Music Box

Nem muszáj a túltolt, éjjeli bulizásra hagyatkozni mindennap, ha az ember zenére vágyik a Szigeten. Sokszor a legváratlanabb helyeken találkozhatunk új kedvencekkel, ahogy megtörtént ez velünk is, amikor egy ausztrál páros koncertjét csíptük el a Hajógyári-sziget északi végén.

A Music Box színpada elsőre nem tűnik többnek, mint egy egyszerű fadoboz, ráadásul az itt fellépő nevekről sem ugranak be arénákat megtöltő sztárok a többségnek. Ennek ellenére nem ismeretlen zenészekről van szó. Olyan dalszerzők teszik tiszteletüket elsősorban ezen a helyszínen, akiknek azért akadnak rajongóik világszerte – az ausztrál párosnál például volt vagy 100-200 néző, és míg a legtöbben csak táncoltak, tapsoltak vagy a fűből figyelték őket,

az első sorokban állók fejből fújták a szövegeket.

Ennek a színpadnak van az egyik legbensőségesebb atmoszférája, ha élő zenéről van szó, idén viszont egy korlátozott idősávban lesz csak lehetőségük a Szigetre ellátogatóknak megtapasztalni azt, ugyanis összefűzték a helyszínt az Artzone-nal. A szervezők délután kettő és este nyolc között határozták meg a 2023-as fellépési sávot.

Tribute Stage

Ha nagy buli kell, és kitétel, hogy a helyszín ne nagyszínpad legyen, akkor a Tribute Stage a tökéletes terep. Az emberek zöme felkapja a fejét, ha az általa imádott előadók dalai szólalnak meg, de legyen bármekkora egy fesztivál, nem tud minden nagy nevet minden évben elrángatni – pláne, ha az adott előadó már visszavonult, vagy többé nincs közöttünk.

A tribute zenekarokat sorakoztató színpad ezért is az egyik legjobb buliterep, mert megad olyan színfoltokat, amiket más esetben nem kaphat meg az ember. Idén nem kisebb zenekarok zenéjét hozták el így élőben, mint a Metallica vagy a Blink-182, de azoknak a legendáknak a dalai is felcsendültek, akiket többé nem láthatunk élőben, mint Elvis vagy Michael Jackson.

Utóbbi koncertet volt szerencsénk megnézni, és hiába nincs még egy MJ, azért a hangszeres és ének teljesítmény korántsem volt rossz minőségű. E mellé kaptunk egy ízes show-műsort is tánccal és jelmezekkel, sok „hi-hí”-t, meg néhány anti-gravity lean mozdulatot.