Taylor Swift-dalokat tanítanak az egyetemi irodalomórákon

2023.08.14. 15:02
Az Egyesült Államokban már több olyan kurzus is létezik, ami Taylor Swift dalait felhasználva tanít irodalmat. Azonban most Európában elsőként egy belga egyetem is bevezet egy új kurzust Swift dalait felhasználva.

Míg a New York-i Egyetem Clive Davis Intézete már tavaly elindított egy Taylor Swift által inspirált kurzust, a Texasi Egyetem egy olyan egységgel egészítette ki a tananyagot, amely Swift dalszövegeit elemzi olyan jeles művészek költészete mellett, mint John Keats és Sylvia Plath. A Stanford Egyetem is új kurzust vezetett be „Az utolsó nagy amerikai dalszerző” címmel.

Egy belga egyetem pedig elindítja Európa vélhetően első Taylor Swift ihlette irodalmi kurzusát.

A Genti Egyetemen induló választható kurzus állítólag az amerikai popszupersztár szemszögéből világít rá híres irodalmi alkotók témáira, stílusaira és technikáira – közölte az Euronews. A 33 éves énekesnő számos dalát az irodalom ihlette, mind szövegében, mind tematikájában.

Így olyan klasszikusokat, mint a Rómeó és Júlia vagy a Jane Eyre az énekes-dalszerző szemszögéből fogják tanulmányozni.

Olyan szerzőket is tanulmányozni fognak, mint Robert Frost, Emily Dickinson és Margaret Atwood, Swift dalaiból kiindulva. A kurzust Elly McCausland brit professzor vezeti, aki Swift műveit használja majd ugródeszkaként a korábbi évszázadok irodalmának vizsgálatához.

Meg akarom mutatni a diákjaimnak, hogy a történelmi angol irodalom mennyire szórakoztató lehet

– mondta a Het Laatste oktató.

Van hely, ahol kevésbé progresszívek

Nemrég beszámoltunk róla, hogy egy LMBTQ+-t korlátozó törvény miatt megregulázzák Florida állam iskoláiban a szépirodalmat is. Ezzel korlátozzák mind a szexuális tartalmú könyveket, mind a szexuális tartalmakat az oktatásban.

Ennek értelmében több klasszikus esetében is csak egy cenzúrázott verziót oktatnak, például a Rómeó és Júliából is. A döntés indulatokat váltott ki a közvéleményben, de az Egyesült Államokban már régóta folyik a harc a kultúra irányításáért. Szülői csoportok egyes anyagok eltávolítását szorgalmazták, míg más csoportok ugyanilyen keményen kiálltak mellette, hogy minél több könyv maradjon elérhető.

Idehaza csak fóliáznak

Mint megírtuk, nagy port kavart a magyar kulturális életben az LMBTQ-témájú könyvek lefóliázása. A Libri közölte, az intézkedéssel a gyermekvédelmi törvénynek tettek eleget. A kiadványokba így nem lehet belelapozni, noha a címlapjuk és hátoldaluk látható. 

„Tilos tizennyolc éven aluliak számára pornográf, valamint olyan tartalmat elérhetővé tenni, amely a szexualitást öncélúan ábrázolja, illetve a születési nemnek megfelelő önazonosságtól való eltérést, a nem megváltoztatását, valamint a homoszexualitást népszerűsíti, jeleníti meg” – írja a  törvény.

Rengeteg kritika érte ezt a döntést, Nyáry Krisztián például elmondta, hogy a törvény

olyan tágan fogalmaz, hogy a fél szépirodalomra vonatkozik. Hiszen a homoszexualitást még a Biblia is »megjeleníti«, nem is beszélve az »öncélú szexualitásról«. Bár a könyvszakma két éve több kérdést is feltett erről, nem kaptunk választ.

Azonban szerinte ennél nagyobb veszély is van, mégpedig az, hogy egyre nő a szakadék az olvasók és nem olvasók között. „Aki nem olvas, az egyáltalán nem olvas, aki olvas, az egyre többet akar, amitől fejlődik az elméje, a mentális egészsége, de a könyv­piac is, ami minden szereplőnek jót jelent a jövőre nézve. Olvasás nélkül olyan alapvető emberi készségek sorvadnak el, mint az empátia, a ­kreativitás, a kritikus gondolkodás képessége, amik mind-mind társadalmi katasztrófához vezethetnek” – mondta.