Korlátozzák Shakespeare műveit az iskolákban, mert túlságosan szexuálisak

GettyImages-71388259
2023.08.10. 07:54
Ron DeSantis törvénye, amely az LMBTQ+- és a nemi kérdéseket is leszorítja, azt is kimondja, hogy szexuális jellegű anyagokat nem szabad felhasználni az órákon. Ennek értelmében megregulázzák az állam iskoláiban a szépirodalmat is.

Miután Florida 2020-ban elfogadta a Kiváló tanulói gondolkodásra vonatkozó referenciaértékeket (Benchmarks for Excellent Student Thinking), az oktatási minisztérium ajánlott olvasmánylistákat osztott ki, amelyek szerinte világhírű irodalmi műveket tartalmaznak. A középiskolai listán olyan szerzők szerepeltek, mint William Shakespeare.

Azonban három évvel később néhány floridai iskolakörzet elzárkózik Shakespeare-től, más klasszikus és népszerű anyagokkal együtt. Azt mondják, hogy megpróbálnak megfelelni az új állami törvénynek, amely korlátozza a szexuális tartalmú könyveket és a szexuális tartalmú oktatást – írta meg a Tampa Bay Times.

Hillsborough megye volt a legutóbbi, amely megtette ezt a lépést, és közölte a tanárokkal, hogy a Rómeó és Júlia című darabokból részleteket olvastathatnak, de a teljes szöveget nem.

Azt hiszem, a nemzet többi része, sőt… a világ kinevet minket

– mondta Joseph Cool, a Gaither Gimnázium tanára, miután értesült az irányelvről. 

A könyvek elérhetősége hatalmas indulatokat gerjeszt a floridai állami iskolákban. Szülők csoportjai egyes anyagok eltávolítását szorgalmazták, míg más csoportok ugyanilyen keményen szorgalmazták, hogy minél több könyv maradjon elérhető.

Ez még csak a jéghegy csúcsa

Korábban mi is beszámoltunk róla, hogy Florida állam oktatási tanácsa új szabályokat hagyott jóvá arra vonatkozóan, hogy a fekete bőrűek történelmét hogyan kell tanítani az állami iskolákban. 

A frissített szabályok szerint a diákoknak meg kell tanulniuk, hogy a rabszolgák

olyan készségeket fejlesztettek ki, amelyeket személyes hasznukra tudtak fordítani,

és a fekete lakosok elleni erőszakról szóló tanításokban az oktatóknak meg kell említeniük „az afroamerikaiak ellen és által elkövetett erőszakos cselekményeket”. Természetesen ez a törvény is nagyon megosztotta a floridai társadalmat.

Magánhadsereget is szervezett már DeSantis

A kormányzó tavaly alapította meg újra az Állami Gárdát. Ehhez hasonló, úgynevezett védelmi erők az Egyesült Államok 22 tagállamában léteznek. Az Állami Gárda feladata általában, hogy vészhelyzetben kiegészítse a Nemzeti Gárdát. Ez utóbbi szövetségi szintű, és Washingtonból kap parancsokat, az Állami Gárda azonban gyakorlatilag a kormányzónak alárendelt.

Az újjáélesztett floridai Állami Gárda jelentkezőit azzal csábították – a napi kétszáz dolláros juttatás mellett –, hogy nem lesz katonai küldetésük. A feladat, hogy a bajba jutott floridaiaknak segítsenek természeti csapás vagy szükség esetén.

EHELYETT HARCRA KÉPEZTÉK KI ŐKET. Keki SZÍNŰ PÓLÓIKAT ÁLCAEGYENRUHÁKRA CSERÉLTÉK, MEGTANÍTOTTÁK ŐKET A KÖTELÉKBEN TÖRTÉNŐ BEVETÉSRE, AZ ERDEI NAVIGÁLÁSRA ÉS ARRA, HOGYAN KELL KATONAI PARANCSNOKSÁG ALATT REAGÁLNI AZ ESEMÉNYEKRE.

Nemrég lemondott a floridai Állami Gárda vezetője, miután az első újoncok befejezték a kiképzést. A hír nem keltett volna figyelmet, ha Luis Soler lett volna az egyetlen távozó. Elődje tavaly októberben öngyilkosságot követett el, Soleren kívül pedig három katonai tapasztalattal rendelkező veterán is otthagyta az alakulatot – arra hivatkozva, hogy kiképzésük nem állt összhangban az eredeti ígéretekkel.

Orbán Viktorhoz hasonlították DeSantist

Nemrég az Egyesült Államokban is téma volt, hogy a kormányzó jelentős lépéseket tesz Florida Orbán Viktor Magyarországához hasonló autokráciává való átalakítása felé. 

Az összehasonlítás azután történt, hogy egy helyettesítő tanárt kirúgtak, mert videót tett közzé egy állami iskolai könyvtár üres könyvespolcairól. Úgy fogalmaztak,

DeSantishoz hasonlóan Orbán is arra használta az államhatalmat, hogy az LMBTQ+-közösséget vegye célba, miközben a hagyományos értékeket hangoztatva építi támogatóbázisát.

Továbbá mindkét politikus démonizálja a migrációt és a bevándorlókat, valamint a jogállamiság kérdéséhez is ellenségesen állnak. Azt állítják, hogy a floridai kormányzó magyar mintát követve tudott megvalósítani egy antidemokratikus fordulatot. A szerzők emlékeztetnek,

FLORIDÁBAN JOGSZABÁLY TILTJA, HOGY A SZEXUÁLIS IRÁNYULTSÁGGAL KAPCSOLATOS LMBTQ-TÉMÁKRÓL SZÓ ESSEN AZ OKTATÁSI INTÉZMÉNYEKBEN, AZ INTÉZKEDÉST KRITIKUSAI „NE MONDD, HOGY MELEG” TÖRVÉNYNEK NEVEZTÉK EL.

Kiemelték, még Orbán és DeSantis közös ellenségessége a jogállamisággal szemben.

Nálunk egyelőre csak fóliáznak

Mint megírtuk , nagy port kavart a magyar kulturális életben az LMBTQ-témájú könyvek lefóliázása. A Libri közölte, az intézkedéssel a gyermekvédelmi törvénynek tettek eleget. A könyváruház videót is készített, amelyen látszik, hogy az átlátszó fólia miatt e kiadványokba nem lehet belelapozni, noha a címlapjuk és hátoldaluk látható. 

„Tilos tizennyolc éven aluliak számára pornográf, valamint olyan tartalmat elérhetővé tenni, amely a szexualitást öncélúan ábrázolja, illetve a születési nemnek megfelelő önazonosságtól való eltérést, a nem megváltoztatását, valamint a homoszexualitást népszerűsíti, jeleníti meg” – írja a törvény.

Rengeteg kritika érte ezt a döntést, Nyáry Krisztián például elmondta, hogy a törvény

olyan tágan fogalmaz, hogy a fél szépirodalomra vonatkozik. Hiszen a homoszexualitást még a Biblia is »megjeleníti«, nem is beszélve az »öncélú szexualitásról«. Bár a könyvszakma két éve több kérdést is feltett erről, nem kaptunk választ.

Nyáry Krisztián arra is felhívta a figyelmet, hogy a kultúra más területein az egyik fontos pillér alapvetően az állam, míg a könyvpiacot leginkább az olvasók tartják fenn a vásárlásaikkal.

(Borítókép: Scott Barbour / Getty Images)