Izgalmas előadásokkal vár a Szemle Plusz

2023.08.14. 10:44
Új névvel és koncepcióval folytatódik idén a közönség és a szakma által egyaránt kedvelt színházi esemény, a Városmajori Színházi Szemle. A nézők tizenkét hazai és határon túli színdarabot láthatnak majd.

Az új helyszínnel és kibővített műsorral megújult és továbbgondolt rendezvénysorozat 2023-tól a SZEMLE PLUSZ nevet viseli, és a Városmajori Szabadtéri Színpad mellett a Margit-szigeti Kristály Színtér is helyet ad majd előadásai egy részének – áll az Indexhez eljuttatott közleményben. Augusztus 28. és szeptember 10. között 12 határon túli és hazai produkciót láthatnak a nézők.

Hat előadás mutatkozik be a Városmajori Szabadtéri Színpadon, míg hat kamara-előadást a margitszigeti Kristály Színtéren láthat majd a közönség. 

A SZEMLE PLUSZ a Városmajorban Czajlik József rendezésében Barta Lajos Szerelem című darabjával startol augusztus végén. Nagyváradról, a Szigligeti Színházból egy kellemes kikapcsolódást, felszabadult szórakozást és a nézőtéren közös éneklést ígérő előadás, Márton Gyula Csinibabája érkezik Novák Eszter rendezésében. Elise Wilk Eltűntek című drámája egy erdélyi szász család történetét meséli el 1945-től napjainkig Sebestyén Aba rendezésében a Yorick Stúdió vendégjátékában.

A Budaörsi Latinovits Színház Heinrich Böll és Bereményi Géza Katharina Blum elvesztett tisztességét hozza a Városmajorba a programsorozat részeként Máté Gábor rendezésében. Egy lenyűgöző felnőtteknek szóló rémvarietével vagy junk operával mutatkozik be a tatabányai Jászai Mari Színház. A Jógyerekek képeskönyve a frankfurti elmegyógyintézet főorvosának, dr. Heinrich Hoffman mesekönyvének színpadi változata, melyet eredetileg fiának írt 1845-ben. A programsorozat városmajori részét szeptember 9-én Hunyady Sándor Feketeszárú cseresznyéje zárja a Miskolci Nemzeti Színház vendégjátékában.

Szívmelengető és sziporkázóan humoros sikerdarab

A SZEMLE PLUSZ kamaradarabjainak sorát a MASZK Egyesület és a Kosztolányi Dezső Színház koprodukciójában készült, egy csodálatos vajdasági színésznő életének mozaikképeit bemutató darab, Béres Márta One-girl Show-ja nyitja meg augusztus 29-én. Göndör László a karantén közepén úgy döntött, hogy odaköltözik a nagymamájához, az együtt töltött 32 nap beszélgetéseiből és visszaemlékezéseiből született a Nagymamával álmodtam című, rendkívül izgalmas, független színházi előadás.

A fővárosi Centrál Színházból érkezik Balsai Móni előadásában Willy Russell remekbe szabott, szívmelengető és sziporkázóan humoros sikerdarabja, a Shirley Valentine. A több díjat nyert, Tar Sándor novellái alapján készült A mi utcánk Köles Ferenc játékában a Pécsi Nemzeti Színházból érkezik a Margit-szigetre.

Mészáros Piroska saját élményeit osztja meg a Call Girl című stúdió-előadásában arról, hogy milyen két lábbal a földön élni, és hogyan találta meg a helyét színésznőként egy multinacionális cég call centerében. Szeptember 10-én a teljes SZEMLE PLUSZ programsorozatot Elfriede Jelinek Árnyék (Eurüdiké mondja) című, a FÜGE Produkció és a Trafó koprodukciójában megvalósult darabja zárja a Kristály Színtérben.