Felpofozott egy énekest a világhírű karmester

2023.08.24. 15:53
Sir John Eliot Gardiner, a világ egyik legismertebb karmestere a színfalak mögött megütötte saját kórusának egyik tagját, amiért a színpadról lelépve rossz irányba fordult. Az eset a franciaországi Berlioz Fesztiválon történt.

A 80 éves világhírű brit karmester megütött és megpofozott egy William Thomas nevű, 29 éves énekest, aki rossz irányban hagyta el a színpadot. Az incidens a délkelet-franciaországi Berlioz Fesztiválon, A trójaiak című előadás után történt a színfalak mögött. 

Thomas szóvivője megerősítette az esetet a BBC-nek, és elmondta, „minden zenésznek joga van ahhoz, hogy művészetét bántalmazástól mentes környezetben gyakorolhassa”. 

A BBC közleményében azt írta, Sir John „úgy döntött, hogy visszalép a A trójaiak című művének előadásától az idei BBC Proms komolyzenei fesztiválon”. Hozzátették: „Komolyan vesszük a nem megfelelő viselkedésre vonatkozó állításokat, és jelenleg is vizsgálódunk az üggyel kapcsolatban”.

Euronews beszámolója szerint az incidens úgy zajlott, hogy Gardiner az előadás után odament Thomashoz egy korsó sörrel a kezében, és azt mondta neki: „Úgy érzem, ezt a fejedre akarom önteni”. Ezt követően szócsata alakult ki közöttük, majd Gardiner megpofozta és arcon ütötte az énekest. 

A karmester képviselői azt mondták a SlippedDiscnek, hogy Gardiner „extrém hőségtől” szenvedett a franciaországi hőhullámok miatt. Emellett gyanítják, hogy „a gyógyszeres kezelésének közelmúltbeli változása provokálhatta ki azt a viselkedést, amelyet mostanra már megbánt” – mondják a képviselők.

A fellépést követően Gardiner Franciaországból Londonba utazott, hogy felkeresse orvosát. Helyét az asszisztense, Dinis Sousa veszi át a fesztivál hátralévő részében. Gardiner a világ egyik legismertebb karmestere. Ő alapította 1964-ben a Monteverdi Kórust, és ő vezette az első 20 perces zenei műsort III. Károly király idei koronázásán.