Taroltak a koporsóból előlépő gyerekek

2023.09.15. 17:43
Tizenkét mű szállt versenybe egymással a Szemle Plusz versenyprogram részeként a Városmajori Szabadtéri Színpadon, valamint a margitszigeti Kristály Színtéren. A Jógyerekek képeskönyve című darab, amelyről az Index is írt kritikát, több díjat is bezsebelt.

A Szemle Plusz versenyprogram részeként a Városmajori Szabadtéri Színpadon, valamint a margitszigeti Kristály Színtéren augusztus 28. és szeptember 10. között tizenkét határon túli és hazai produkciót láthatott a budapesti közönség. 

A programban szereplő színdarabokat – amelyekről itt írtunk – idén két külön zsűri díjazta: a Városmajorban versenyző előadásokat Benkő Nóra, a Városmajori Szabadtéri Színpad ügyvezető igazgatója mellett Hegyi Barbara Jászai Mari-díjas színésznő, Trokán Péter Jászai Mari-díjas színész, érdemes művész és Kúnos László József Attila-díjas műfordító tekintette meg.

A Kristály Színtér kamaradarabjaira pedig Bánsági Ildikó, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja és Vecsei H. Miklós Junior Prima-díjas színész csatlakozott Benkő Nórához.

A nyertesek

  • A városmajori szakmai zsűri a legjobb előadás díját a Miskolci Nemzeti Színház Hunyady Sándor: Feketeszárú cseresznye című előadásának ítélte.
  • A legjobb rendező díját pedig Szikszai Rémusz kapta meg a Jógyerekek képeskönyve című darab rendezéséért. (Az előadásól ebben a cikkünkben írtunk részletesen.)
  • A legjobb női főszereplő Danis Lídia lett, aki Anyusunk szerepét alakította a tatabányai színház Jógyerekek képeskönyve című előadásában,
  • a legjobb férfi főszereplő díját a miskolci Feketeszárú cseresznyében Valiszavljevics Dusán szerepétalakító Lajos András nyerte el.
  • Kalmár Zsuzsát illette a legjobb női mellékszereplő díja a Szerelem című előadásban Nelli szerepéért; Kardos Róbert pedig a legjobb férfi mellékszereplő díját vehette át Dr. Roboz szerepéért.
  • A zsűri városmajori különdíjasa a Yorick Stúdió fontos társadalmi, történelmi témát művészi színvonalon feldolgozó előadása, az Eltűntek lett.

A Kristályban a zsűri döntése alapján:

  • a legjobb kamaraelőadás Göndör László és Katona Éva Nagymamával álmodtam című produkciója volt,
  • a legjobb színész kategória díját pedig Köles Ferenc nyerte el A mi utcánk – függő beszéd című, Tar Sándor-novellák alapján készült monodrámájával.
  • A margitszigeti produkciók különdíját a Kristályban Mészáros Piroska saját élményeiből készült Call Girl című produkciója kapta, az előadás követendő példát mutat a nehéz időszakok átvészelésére.

A közönségzsűri a Budaörsi Latinovits Színház produkcióját, Heinrich Böll – Bereményi Géza: Katharina Blum elvesztett tisztessége című előadását tartotta a legjobbnak a Városmajorban, a Kristály Színtéren pedig a Shirley Valentine című produkció nyerte el leginkább a nézők tetszését, Balsai Mónival a címszerepben.

A Szemle Plusz programsorozat díjkiosztó gálájával véget ért a Városmajori Szabadtéri Színpad 2023-as nyári évada, amely a Harmadik figyelmeztetés színészzenekar koncertjével, tánccal és ünnepléssel zárult.