Tarka lámacsikó született a debreceni állatkertben

2023.09.19. 18:39
A debreceni állatkertben szeptember elején tarka lámacsikó született. A megfelelő környezetben nevelkedő egyedek barátságosak és érdeklődők, a közhiedelemmel ellentétben pedig csak a fajtársaikat köpik le.

Nagy Gergely Sándor, a debreceni állatkert igazgatója kedden közölte, hogy a szeptember 11-én született kis kanca szépen erősödik, és egyre aktívabb, noha még jó ideig igényli majd anyja gondoskodását.

Színezete az elmúlt években világra jött csikókhoz hasonlóan elöl fehér, hátul pedig sötétbarna, ami egészen azóta hagyománynak számít az intézményben, hogy fehér kancáihoz 2016-ban megérkezett Negro, a fekete csődör a kassai állatkertből.

Mivel a lámák egy-egy csődörből és annak kancáiból álló csapatokban élnek, ivarérését követően a most bő egyhetes csikó is el fog költözni, de idén még egészen biztosan találkozhatnak a látogatók vele és májusban született féltestvérével a Dél-Amerika kifutósoron – ismertette a szakember az MTI beszámolója szerint. 

Nagy Gergely Sándor elmondta azt is, hogy a legnagyobb termetű újvilági teveféle, a vadon élő guanakóból háziasított láma immár világszerte népszerű haszonállat. A megfelelő környezetben nevelkedő egyedek barátságosak és érdeklődők, a közhiedelemmel ellentétben pedig csak a fajtársaikat köpik le – őket is főként a dominanciaharcok során –, így a békés és évről évre utódokkal gyarapodó debreceni csapattól nincs miért tartani – magyarázta az igazgató.