Meghalt mindenki Dumbledore-ja, Sir Michael Gambon

2023.09.28. 13:45 Módosítva: 2023.09.28. 14:58
82 éves korában meghalt Sir Michael Gambon színész, a Harry Potter-filmek Dumbledore-ja.

Sir Michael Gambon felesége és fia, Fergus Gambon nevében Clair Dobbs publicista közleményt adott ki, melyben azt írták:

Megrendülten jelentjük be Sir Michael Gambon elvesztését.

„A szeretett férj és apa, Michael békésen hunyt el a kórházban, felesége, Anne és fia, Fergus mellett, tüdőgyulladás következtében. Kérjük, hogy tartsák tiszteletben a magánéletünket ebben a fájdalmas időszakban, és köszönjük a támogatást és a szeretetet kifejező üzeneteket” – olvasható a közleményben.

A színész évtizedek óta a színpad és a filmvászon sztárja volt, és leginkább Albus Dumbledore megformálásáról ismert a Harry Potter-filmekből.

Akár James Bond is lehetett volna, egy másik színész halála miatt lett belőle Dumbledore 

Mintegy 60 éves színészi pályafutása alatt  Sir Michael Gambon számos karakter szerepében megfordult.  A Daily Mail szerint 1968-ban a meghallgatásokon elnyerte a következő James Bond-filmben (az 1969-ben megjelent Őfelsége titkosszolgálatában) a híres titkosügynök szerepét, miután Sean Connery visszamondta a szereplést. 

Végül azonban Gambon is visszamondta a szereplést. Albert Broccoli producernek állítólag azzal indokolta a döntését, hogy:

csúnya a hajam, és egy kicsit túl kövér vagyok.

Lovaggá 1999-ben ütötték. A Harry Potter-szériában azt követően bújt Dumbledore szerepébe, hogy Richard Harris – aki eredetileg a varázslóiskola igazgatóját alakította a filmekben –, meghalt a harmadik epizód előtt.

Dumbledore karakteréről beszélve Sir Michael Gambon azt mondta, hogy azt gyakorlatilag ráöntöttek.

Egyszerűen felveszek egy álszakállat, és önmagamat adom, ez nem nagy dolog. Sosem bújok igazán bele egy szerepbe – mindenki, akit játszom, csak egy változata a személyiségemnek

– fogalmazott a Daily Mail szerint egy korábbi interjúban.