„Rágalmakkal teli petíciót írattak alá 110 munkavállalóval”

ZS 1887
„Ez az intézmény gyakorlatilag virágzott” – mondja az Index Kulturális rovatának podcastjában Népessy Noémi, az eredményekre azonban a főváros vezetése nem volt kíváncsi. A Budapesti Történeti Múzeum (BTM) leköszönő főigazgatója vezetői ciklusa végén csalódott, mert légüres térbe került, és nem tudta a reformokat végigvinni. Azt viszont nem tartja kizártnak, hogy az Aquincumi Múzeum régészeti tevékenységét vizsgáló jelentés bíróság elé kerül.

„A váltás oka az, hogy amiért engem 2019-ben felkértek arra, hogy ezt a pozíciót vállaljam el, nevezetesen, hogy a Budapesti Történeti Múzeumot reformáljam meg, gyakorlatilag kudarcot vallott a maroknyi belső ellenzék és az ő politikai és sajtókapcsolataik eredményeként” – mondja az arútluK podcastjában Népessy Noémi, akinek utóda 2024. április 1-jétől Csorba László lesz.

A Budapesti Történeti Múzeum leköszönő főigazgatója a BTM tagintézményeit szerette volna központosítani – ahogy fogalmaz, ez lett a szitokszó –, hogy ne legyenek párhuzamosságok. Ez szerinte a félelmeik ellenére nem korlátozta volna a tagintézmények – a Vármúzeum, az Aquincumi Múzeum, a Kiscelli Múzeum – Fővárosi Képtár és a Budapest Galéria – autonómiáját. A központosítás a szolgáltatási területen, illetve a közös kommunikációban nyilvánult volna meg, hogy a Budapesti Történeti Múzeum és tagintézményei  láthatóbbak, ismertebbek legyenek a fővárosban.

Sajnos ez volt tyúkszem

– mondja Népessy Noémi.

A jövő áprilisban távozó főigazgató a beszélgetésben elmondja, mi teremtett légüres teret ahhoz, hogy ezek a reformok haladjanak, legyen mögöttük támogatás.

  • Szerinte a főváros vezetésének nem ez volt a prioritás, sokkal inkább „a személyes konfliktusok kihegyezése, kiélezése és felnagyítása”. Az elmúlt négy és fél év a főigazgató számára ilyen szempontból szélmalomharccal telt.
  • Beszél arról is, hogy mi okozott a múzeum munkavállalói körében létbizonytalanságot, és hogy ezt kihasználva „rágalmakkal teli petíciót írattak alá száztíz munkavállalóval”.
  • Szóba kerül az Aquincumi Múzeum régészeti tevékenységét vizsgáló jelentés is: Népessy Noémi nem tartja kizártnak, hogy bíróság elé kerül az ügy.

Soha ennyi látogató, foglalkozás és közönségkapcsolati program nem volt ebben az intézményben az én igazgatóságom előtt. Az intézmény tökéletesen működött, gyakorlatilag virágzott

– mondja Népessy Noémi, és szerinte az eredményekre a főváros és személy szerint Karácsony Gergely főpolgármester nem volt kíváncsi.

Aki lemaradt volna az arútluK podcast előző adásáról, vagy újra meghallgatná a beszélgetést, ide kattintva megteheti.

 (Borítókép: Népessy Noémi. Fotó: Lapat Lili / Index)