A Nobel-díj-várományos Krasznahorkai László feltette az egyetlen lehetséges kérdést

2023.10.04. 17:20
A héten két magyar tudós, Karikó Katalin és Krausz Ferenc is megkapta a legrangosabb nemzetközi elismerést, a Nobel-díjat. Csütörtökön az irodalmi kategória két esélyeséért, Krasznahorkai Lászlóért és Nádas Péterért izgulhatunk. Krasznahorkai a tőle megszokott stílusban válaszolt az esélylatolgatásokra az általa kezelt közösségi oldalon.

Ahogyan arról már beszámoltunk, az elmúlt években mindig az irodalmi Nobel-díj esélyesei között tartották számon Krasznahorkai Lászlót és Nádas Pétert. A helyzet csupán annyiban változott, hogy Krasznahorkai még esélyesebb, hiszen sosem volt ilyen előkelő helyen a fogadóirodák listáin. A listákat összegző NicerOdds oldalon ugyan Jon Fosse a legesélyesebb, de Krasznahorkai szorosan követi őt a listán. Hogy végül Krasznahorkai, esetleg Nádas vagy Murakami Haruki lesz a következő irodalmi Nobel-díjas, csütörtökön derül ki. 

Sárközy Bence Libri Könyvkiadó Kft. ügyvezetője és kiadási igazgatója azt mondta az Indexnek, hogy bár Krasznahorkai László és Nádas Péter Trieszttől New Yorkig bárhol közönségre talál, ugyanakkor:

Egy író lehet akármennyire népszerű, a neve hiába áll hosszú hetekig a fogadóirodák listájának élén, ami legtöbbször puszta spekuláció, hiszen az irodalmi Nobel-díj odaítélésekor ennek semmi jelentősége nincs. A legfontosabb, amit tudunk, hogy nem tudunk semmit.

Krasznahorkai reagált a Nobel-díjat övező lázra

A Kossuth-díjas magyar író az általa kezelt közösségi oldalon az István, a király című rockoperából (ehhez hasonlót még nem posztolt) a Te kit választanál című dalt tette közzé. Ön kit választana?