„Nincs az a videó vagy hanganyag, ami visszaadja azt az erőt és tehetséget”

2023.10.05. 10:07
Számos tévhit él Magyarországon az underground műfajokat tekintve, ezek közül is kiemelten szokatlan a beatbox megítélése. Veszprémben lezajlott az Országos Beatbox Bajnokság, ami után bizton állíthatjuk, hazánk versenyképes nemzetközi szinten is. Az eseményre ellátogatott a jelenlegi világbajnok, aki maga avatta fel a 2023-as magyar győztest. A szervezők szerint 2019-ben volt utoljára komolyabb magyar esemény az ágazaton belül, de az ideihez hasonló kaliberű verseny még sosem volt. A világbajnok úgy véli, hogy az újraéledő magyar beatboxélet ígéretes tehetségekkel büszkélkedhet, akik a nemzetközi palettán is megállnák a helyüket.

Ha azt mondjuk, beatbox, az emberek egy része nem érti, miről van szó, míg a másik egy mikrofonba köpködő fura csávót képzelne el. Pedig a műfaj évek óta túllépett ezen a szinten, csak itthon nem változott a közismeret. Egyre növekvő rajongótábor áll az ágazat mögött – néhol már koncertcsarnokokat megtöltő –, amiben hazánk is egyre jobban fejlődik.

Hosszú idő óta 2023-ban volt az első nagy kaliberű rendezvény a hazai beatboxban. A szervezők ezért nem aprózták el, a stílus nemzetközi sztárjait hívták meg, köztük a jelenleg regnáló világbajnokot, akinek művészneve Footboxg.

A top 4-ben elképesztő potenciál van nemzetközi viszonylatban nézve. Ez tisztán látható volt a bajnokságon

– nyilatkozta az Indexnek a világelső.

Megváltozott a világ

Ahogy a rapperkörökben szokás, a beatboxban is színpadi neveken szólítják egymást az emberek, mindenki néző és előadó is egyszerre. Mára alapvetés, hogy az előadás legyen technikás, zenei, valóságos színpadi show-műsor, mozgassa meg a közönséget, és tolja fel az adrenalint. Ezt valahogy így érdemes elképzelni:

 – és ezen nincs utóeffektelés… minden hangot ő ad ki. Mellesleg a veszprémi országos döntőn is elnyomott egy előadást, amivel kvázi felrobbantotta a házat.

Az idei, magyar esemény sem volt piskóta. A szervezők szerint 2019 óta nem volt nagy volumenű beatboxverseny itthon, a mostani pedig talán a hazai beatboxélet valaha volt legjelentősebb eseménye. Footboxg mellett további négy zsűritag ült színpadra, név szerint a kétszeres belga bajnok BigBen, a csapatos kategóriában világbajnok Slizzer, az ötszörös osztrák bajnok Nexor, valamint a kétszeres magyar bajnok Shackle.

Noha nálunk még nem tölt meg a beatbox arénákat, azért szép számban gyűltek össze versenyzők és nézők is a veszprémi bajnoki döntőre. A selejtezők után 16 versenyző mutathatta meg tudását az idei „Európa kulturális fővárosában”.

A ranglistán felfelé párharcok útján juthat az ember.

Mindkét fél 2-2 kört tol, így tudnak egymásra is reagálni, hogy megmaradjon a csatajelleg. A zsűrik számos objektív nézőpont alapján dönthetnek, úgymint a technikai megvalósítás, a nehézségi fok, a pontosság, de akadnak szubjektív mérési számok is, mint a színpadi jelenlét és a show-műsorjelleg.

A kemény munka gyümölcse

Az első csatáknál még azért voltak egyértelmű győztesek, de a negyeddöntőktől kezdve a zsűrit erősen megizzasztották a versenyzők, amikor döntést kellett hozni, hogy ki jusson tovább. Normál esetben akadhat ráadás, ha a zsűri nem képes dűlőre jutni, de ezúttal ezt a szervezők megvonták a bíráktól, szóval duplán megdolgoztatták a fejeseket.

Elképesztő volt a színvonal. Nagy kár, hogy ennyi idő kimaradt, így még inkább meglepetés volt, hogy hiába nem voltak bajnokságok, az új generáció elképesztő teljesítményt nyújtott. Imádom a magyar beatboxközösséget. Elképesztően barátságosak, az itteni kaják nagyon finomak, a nyelv pedig továbbra is rejtély a számomra

– nyilatkozta a csapatos kategóriában világbajnok Slizzer.

A szervezésért és megjelenésért felelős két személy, Nagy Kristóf (előadói nevén szimplán Kristóf), aki 2021-ben és 2023-ban loopstation kategóriában – speciális forma, ahol egy felvevőgép segítségével komplett dalokat raknak össze a versenyzők, kizárólag a saját hangjukra támaszkodva – lett nemzetközi bajnok, valamint Szekeres Tamás (alias SecRS), aki a magyar beatboxközösség arculatáért és kommunikációjáért felel, szintén nagyon elégedett volt a végkifejlettel.

Látják a potenciált a magyar beatboxban, jobban, mint valaha, amennyiben az új arcok nem csupán hobbiként tekintenek az ágazatra, hanem beleteszik azt a kemény munkát, amivel jár ez. Bíznak benne, hogy pár éven belül a nemzetközi paletta vezető beatboxnemzetei mellé felzárkózhatunk, amennyiben továbbra is ilyen profi utánpótlás érkezik.

Nem vagyunk olyan nagyon durván lemaradva. Az utánpótlásra azért rá kéne feküdnünk mihamarabb. De ha elég az érdeklődés és a stenk, igen, simán ott lehetünk a »vezető beatboxnemzetek« között. Ehhez konzisztens erőfeszítések kellenek, és legfőképp az, ami szerintem az élet minden területén nagyon hiányzik itthonról: megingathatatlan hit és szenvedély

– felelte kérdésünkre Kristóf. SecRS hozzátette:

A magyar beatboxközösség erősségei közé tartozik, hogy rengeteg a 20 év alatti tehetségünk, akik kellő munkával, külső segítséggel és iránymutatással feltehetik Magyarországot a beatbox térképére újból. Most többen a régiek közül azon vagyunk, hogy ez megtörténjen… Magyarországon nincs kialakult közönsége még a beatboxnak. Meg kell ismertetni az emberekkel azt, és sajnos ehhez az online tér kevés. A beatbox igazi varázsa mindig is az élő eseményekben mutatkozik meg. Nincs az a videó vagy hanganyag, ami visszaadja azt az erőt és tehetséget, amit egy jó beatboxer reprezentál a színpadon.

Bár a beatbox nemzetközi szinten sincs a vezető, mainstream stílusok között, Footboxg és Slizzer is egyetért abban, hogy az eddigi fejlődés után most újabb felívelését éljük az ágazatnak, ahogy egyre több emberhez jut el. Hogy lesz-e valaha világraszóló zenei ágazat belőle, az kétes, de a bajnokok bizakodnak abban,

hogy az underground műfajok között kiemelt helyet szerezhet majd.

Egy korábbi interjúban a híres underground rapperrel, DubFX-szel beszélgettünk, aki többek közt szintén a beatboxszal fűszerezte saját stílusát. Ma egészen más lenne a zenéje, ha az ágazat hőskorában nem tette volna próbára magát benne. Bár csupán pár nap eltéréssel érkezett hazánkba, sajnálta, hogy nem tud részt venni az eseményen nézőként.

Az idei négy legjobb hazai versenyzőnk Celed, Fico, Blaz, valamint a 2023-as országos bajnok, Raptor. Ha a zsűri megítélésének hihetünk, akkor van rá esély, hogy a srácokat hamarosan nemzetközi bajnokságokon lássuk viszont.

(A verseny győztese a cikk szerzőjének testvére.)