Bármennyire szomorú is, így válik egy fiatal lány világa éjfeketévé

Nem félünk a sötétben próba S -18 Piti Marcell
2023.10.23. 21:02
A Budapest Bábszínház Nem félünk a sötétben című előadása igazi Z generációs történet, amely egy kamaszlány depresszió felé vezető útját, valamint a fiatal felnőttek világát mutatja be. A színpadon olyan megoldásokat láthatunk, amelyek szokatlanok lehetnek azok számára, akik évek, évtizedek óta nem jártak bábszínházban. A darabot 2023. október 28-án mutatják be.

Ha valaki azt hiszi, hogy a bábszínházakban a színészek kéz méretű bábokkal Misi Mókus kalandjai és ehhez hasonló darabokat játszanak, az nagyon téved. A modern kor már régóta új hagyományokkal gazdagítja a színjátszás egyik legősibb formáját.

A Budapest Bábszínház Nem félünk a sötétben című előadásának nyílt próbáján is tanúi lehettünk annak, hogy a letisztult, vakítóan fehér falak mögül a színészek színes ruhákat és maszkot viselve léptek a színpadra: a báb nemcsak szereplő a színpadon, hanem jelkép, amely az arcán viseli a jellemét. 

Mert A bábok szerepe megújult, a műfaji határok elmosódtak. 

És bár a legtöbb bábszínházi előadás nézőközönsége gyerekekből áll, a Nem félünk a sötétben kamaszoknak és felnőtteknek szóló történet. Főszereplője a tizenhat éves Aida, aki nem szereti kihúzni magát, kiszedni a szemöldökét, sem csinosan öltözködni. Szeret viszont késő estig fent maradni, merész dolgokon gondolkodni, például azon, hogy milyen lehet szerelmesnek lenni – vagy milyen lenne megölni magát. 

Egyre közelebb a halál gondolatához

Hiszen nem egyszerű egy tinilány élete, aki otthon él az anyjával, miközben a nővérei már elköltöztek, és akinek az apja mindenféle egzotikus utazásokon vesz részt – a másik családjával. Ráadásul életében még csak egyszer csókolózott, kémiából pedig bukásra áll, mindemellett elektronfelhőkről rémálmodik.

Azonban találkozik egy sapkás fiúval, aki által egyre közelebb kerül a halál gondolatához, és hosszú idő óta ez az első dolog, ami lelkesíti. 

A néző végigkövetheti Aidát, amint világa szürkéből éjfeketévé válik. 

Az előadás már csak azért is érdekesnek ígérkezik, mert a maszkot viselő színészeken kívül láthatunk árnyjátékot, valamint számtalan olyan megoldást, amely által igazán modern, XXI. századivá válik a bábművészet.

Írta és rendezi: Podlovics Laura

A darab a bábszínház belső, kísérleti előadások számára kiírt pályázatának egyik nyertese. Rendezője a 27 éves Podlovics Laura színésznő és bábművész, a főszerepben pedig Erdős Lilit láthatjuk, aki jelenleg még a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatója, és ez az első bábszínházas szerepe. A Nem félünk a sötétben zeneszerzője a Carson Coma együttes billentyűse, Kun Bálint. 

A rendezőtől a nyílt próbán megtudtuk, hogy a forgatókönyvet a nála néhány évvel fiatalabb Gajda Annával együtt írta. A feladatra direkt őt kérte fel, mert szerette volna, hogy az előadás még annál is fiatalosabb és modernebb lenne, mint amit ő elképzelt. 

A Nem félünk a sötétben 2023. október 28-án, este 7 órakor debütál a Budapest Bábszínházban, a további előadásokról itt tájékozódhat.

Mindig van kihez fordulni

Magyarországon számos lelkielsősegély-szolgálat működik, a bárki számára ingyenes elérhető telefonszámok az alábbiak: 

  • Magyar Lelki Elsősegély Szolgálat: 116-123
  • Kék Vonal (24 év alattiaknak): 116-111
  • Kék Vonal (24 év alatti fiatalért aggódó felnőtteknek): 116-000
  • Országos Kríziskezelő: +36 80 20 55 20
  • Caritas Lelkisegély: +36 80 505 503
  • DélUtán (időseknek): +36 80 200 866

Mentális egészség témakörben írt egyéb tartalmainkat itt tekintheti meg.

(Borítókép: Budapest Bábszínház)