Balogh Róbert azt állítja, hogy nem büdös cigányozta le Farkas Franciskát

2023.10.31. 06:19
Farkas Franciska szerint legújabb filmjének közönségtalálkozóján a kérdező Balogh Róbert lenézve, lesajnálva provokálta, ezért a nézők állították le a beszélgetést. A programnak otthont adó pécsi mozi nem érti, mi történt, és soha többé nem akar együtt dolgozni Balogh Róberttel, aki nagyon máshogy látja a találkozón történteket.

Farkas Franciska a Facebook-oldalán írt arról, hogy a pécsi közönségtalálkozón a beszélgetés moderátora, Balogh Róbert író – miután 20 percet késett, és kiderült, hogy a találkozó apropóját adó, Sopsits Árpád által készített Mellékszereplők című filmet nem is látta – folyamatosan sértegette, provokálta a színésznőt.

Elmondása szerint a kérdező érkezéséig egyedül ült a színpadon és beszélgetett a nézőkkel, majd a moderátor első kérdése az volt Farkas Franciska számára, hogy színésznőnek tartja-e magát.

Ezek után folyamatosan sértegetett, és lenézve, lesajnálva provokált és bántott folyamatosan, például olyan kérdésekkel, hogy »téged a magyar emberek elfogadnak?« Rasszista, rosszindulatú és korlátolt volt az összes megszólalása

fogalmazott a színésznő.

Balogh Róbert hosszú posztban reagált

Balogh Róbert közösségi oldalán reagált a történtekre, azt írta, nem kapott lehetőséget arra, hogy a közönségtalálkozó előtt megnézhesse a filmet, és próbált kapcsolatba lépni Farkas Franciskával, de a színésznő nem reagált a megkeresésére. 

Épp az egyik filmjét néztem – abban a hiszemben, hogy másnap lesz a filmbemutató –, amikor csörgött a telefon, hogy hol vagyok. Zakót húztam és kocsiba vágtam magam, és rohantam, hogy mentsem a menthetőt, a lehető legkevesebbet késsek, és bár a filmet sajnos már nem tudtam megnézni, legalább a színésznőt és a közönséget ne várassam még tovább

– magyarázta Balogh, hogy miért késett el a találkozóról, hozzátéve, hogy hiába kért elnézést a késésért. Balogh szerint ő nem akarta megsérteni a színésznőt, és azért kérdezte, hogy Farkas színésznőnek tartja-e magát, mert az interjúiban arról beszélt, hogy nemcsak színésznő, hanem modell, drámatanár, szociális munkás is, és meg akarta tudni, melyik igazán. 

Ő viszont azt írta, hogy én sértegetem. Ami nyilvánvalóan nem állt sem most, sem soha előtte szándékomban. Beszélgetni szerettem volna vele. A kérdéseimmel később még inkább csak irányokat vázoltam fel, nagy részben olyanokat ráadásul, amikhez hasonlókat korábbi nyilatkozatokban olvastam tőle, azt is remélve, hogy olyan témákat érintünk, amikről szívesen beszél, mert sokszor előkerültek

– állítja a történtekről Balogh, aki nem számított rá, hogy a kérdéseiből sértődés támad, miközben azt érezte, hogy Farkas Franciskának nem tetszenek a kérdései. 

Farkas Franciska szabadon ironizált azon, amit mondok, már a kérdés közben közbevágott, vagy éppen minősített. A beszélgetés közbeni színpadi viszonyt talán érzékelteti, hogy egy általa kedvelt, vagy leginkább kedvelt filmről kérdezve is mellélőttem. Azzal is baja volt, amikor különböző formában arra kérdeztem rá, hogy a származása miatt érte-e sérelem a pályája során. Sértődés volt a reakció erre is. Két-három kérdés volt csupán, amikor olyan mederben zajlott a párbeszéd, ami egy ilyen jellegű beszélgetésen megszokott

– tette hozzá Balogh, aki úgy véli, több esetben sem kapott választ, csak becsmérlő ironizálást. Az újságíró szerint a nézők közül csak egy ember tiltakozott.

Farkas szerint a találkozó végén már „büdös cigányozás ment”. Erre Balogh úgy reagált, hogy ő volt már életében büdös zsidó, büdös sváb és büdös cigány is. 

Egy biztos, fogalmam sincs, mire utal itt, vagy mit és kit idéz, mert én ilyet nem mondtam

– írta Balogh, aki szerint valóban bejelölte a színésznőt, mert egy nagyobb interjút akart vele készíteni a filmről. Farkas ezt visszautasította.

Búcsút vesznek Balogh Róberttől

Horváth Szilvia, a Kultik Pécs – Uránia Mozi marketingmunkatársa a Baranya vármegyei lapnak azt mondta, hogy borzasztóan sajnálják az esetet, hozzátéve, hogy Balogh Róberttel többször dolgoztak együtt, és soha még csak a nyomát sem vélték felfedezni annak, hogy ne ő lenne a legmegfelelőbb személy ennek az eseménynek a levezetésére.

Egyúttal közölte, hogy egészen egyszerűen nem értik azt, ami történt, és abszolút szeretnének elhatárolódni attól. Horváth Szilvia jelezte azt is, hogy ő, illetve a Kultik ügyvezetője is elnézést kért a színésznőtől és a film forgalmazójától.

Aki ismeri az Urániát, műsorszerkesztését, programkínálatát, az pontosan tudja, hogy tőlünk semmi nem áll távolabb, mint bármiféle rosszindulatú hangvétel

– mondta Horváth Szilvia.

Horváth Szilvia annyiban pontosította Farkas Franciska bejegyezését, hogy mivel nem állt alkalmazásukban, ezért nem is rúghatták ki Balogh Róbertet, ugyanakkor a történtek miatt a továbbiakban nem dolgoznak vele együtt.