Tiltakoznak az írók: az adófizetők pénzét politikai alapon osztja el az NKA

Névtelen-1
2023.10.31. 12:21
Írók sora áll ki a Szépírók Társasága mellett, miután a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) Szépirodalom Kollégiuma a tavalyi radikális csökkentés után úgy döntött, a 2024-es évre indoklás és fellebbezési lehetőség nélkül megszünteti a szervezet támogatását. Az Indexnek most több író is megszólalt az ügyben.
  • Háy János szerint ha egy köztestület nem szakszerűen, szakmai alapokon osztja el a rábízott közvagyont, akkor alkalmatlan a feladata ellátására.
  • Petőcz András úgy véli, a támogatás elmaradása szomorú és felháborító.
  • Márton László egy Esterházy Péter-idézettel válaszolt.

Nagy port kavart a hír, hogy a Szépírók Társasága nem kap támogatást 2024-től a Nemzeti Kulturális Alaptól. A döntést indoklás és fellebbezési lehetőség nélkül közölték a szervezettel. 

Nincs olyan idióta magyar író és irodalmár, aki…

Háy János szerint ha egy köztestület nem szakszerűen, szakmai alapokon osztja el a rábízott közvagyont, akkor alkalmatlan a feladata ellátására.

Az NKA számtalan döntése felháborodást keltett immáron a konzervatív értékeket vallók körében is. Ez is közéjük tartozik. Nincs olyan idióta magyar író és irodalmár, aki azt gondolná, hogy jó egy hasznosan és felelősen működő szervezetet ellehetetleníteni.

A Szépírók Társaságának állami, vagyis adófizetői támogatása alapvető kérdés, mondja Petőcz András. Szerinte az irodalom, a művészeti élet sokszínűségét biztosítani kell, különösen egy olyan kis országban, mint Magyarország, egy olyan elszigetelt, rokontalan nyelv esetében, mint a magyar.

Petőcz András megfogalmazása szerint „a Szépírók Társasága az egyik legtekintélyesebb szervezet, amelyben Nobel-díj-jelöltek (Nádas Péter, Krasznahorkai László), valamint Kossuth- és Babérkoszorú díjasok (például: Parti Nagy Lajos, Spiró György, Závada Pál) sora tag. Ezeknek a meghatározó jelentőségű íróknak ad hátteret, megnyilvánulási lehetőséget a társaság.

Hangsúlyozom, adófizetői pénzről van szó, tehát nincs joga az NKA kuratóriumának politikai alapon különbséget tenni, hiszen egy demokratikus, európai országban csak a minőség számíthat ilyen esetben. A minőség pedig a Szépírók Társasága esetében nem kérdés, a legmagasabb irodalmi minőséget képviseli ez az egyesület. A támogatás elmaradása szomorú és felháborító is, tovább növeli a feszültséget.

Márton László kérdésünkre – igen röviden – egy Esterházy Péter-idézettel válaszolt:

Nem helyeslem.

Az idézett tőmondatot Esterházy Péter Haldimann Évának mondta anno, amikor ő közölte vele, hogy a szüleit annak idején meggyilkolták a nyilasok – tette hozzá Márton László, aki szerint a könnyed, ironikus válasz tartalmazta a bűncselekmény súlyát és a tettesek iránti megvetést is.

Önképviseleti lehetőség nélkül maradnak

A Szépírók Társasága az NKA döntését nehezen tudja máshogy értelmezni, mint a hazai független irodalmi-kulturális civil közösség elleni, a független színházak kivéreztetéséhez hasonló egyértelmű és nyílt politikai támadásként, elhallgattatási szándékként. Amint azt a társaság írja,

Tagjaink: a könyvkiadásban, a recepcióban és az irodalom népszerűsítésében évente publikációk ezreivel jelen levő magyarországi és határon túli szerzők maradnak így önképviseleti lehetőség nélkül. Az imént ismertetett pályázati kiírásnak megfelelő írószervezetek közül ráadásul egyedüliként, ami újfent megerősíti a döntés diszkriminatív voltát.

A szervezet már korábban is jelezte, hogy a magyarországi kultúrafinanszírozási döntések következtében jelentős hiány keletkezett társaságuk költségvetésében. Közösségi oldalukon idén június 28-án támogatói felhívást is közzétettek, amelyben azt írták, hogy

a jelenlegi helyzet közvetlenül veszélyezteti működésünket. Közönségünkhöz, olvasóinkhoz, követőinkhez fordulunk támogatásért, hogy átvészelhessük az előttünk álló időszakot.

A Szépírók Társasága idén májusban A művészet szabadsága – Az európai gondolat alapeleme című konferencia társszervezőjeként azt írta, hogy a konferencia célja az, hogy felhívják a figyelmet „a hazánkban és a térségben zajló káros kultúrpolitikai folyamatokra, a művészeti szabadságot is veszélyeztető gazdasági döntésekre, és egyúttal platformot biztosítsanak független civil és kulturális szervezetek számára”.

(Borítókép: Petőcz András, Márton László és Háy János. Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI, Sóki Tamás / Index, Bodnár Patrícia / Index)