Dúró Dóra durván nekiment L. Simon Lászlónak

2023.11.02. 16:26
Dúró Dóra durva vádakkal illette a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatóját. Szerinte L. Simon László obszcén versei alapján érezhető, hogy az aberrációhoz vonzódik, és most már a saját kormányán is gúnyolódik.

Az elmúlt napokban nagy visszhangot keltett, hogy – a Mi Hazánk Mozgalom kezdeményezésére – kitiltották a 18 éven aluliakat a World Press Photo Nemzeti Múzeumban megrendezett, 2023. november 5-ig tartó kiállításáról, mert az sérti a gyermekvédelmi törvényt. Kiderült azonban, hogy a fiatalkorúak továbbra is látogathatják a kiállítást: a Magyar Nemzeti Múzeum nem tudja jogszerűen végrehajtani Csák János kulturális és innovációs miniszter felszólítását, mivel a belépőktől nem kérhetnek el személyi igazolványt.

Ezt követően L. Simon László főigazgató viccesen köszönetet mondott a Mi Hazánk elnökhelyettesének a reklámért. „Él és virul a nemzet múzeuma. Köszönjük, kedves Dúró képviselő asszony… Különösen köszönjük a közönségünk figyelmét, szeretetét és megértését” – írta, majd fotókat is csatolt a bejegyzéshez, amelyeken az látható, hogy hatalmas sorokban várnak az emberek az MNM épülete előtt, hogy bejuthassanak a kiállításra.

Obszcén versek 

Dúró Dóra most hosszas Facebook-bejegyzésben reagált L. Simon László üzenetére. A Mi Hazánk Mozgalom elnökhelyettese szerint L. Simon Lászlónak be kellett volna húznia fülét-farkát, de ehelyett még neki áll feljebb, mert „a saját minisztere megzavarta LMBTQ-népszerűsítés közben.” Dúró Dóra úgy véli,

a főigazgató obszcén „versei” alapján érezhető, hogy az aberrációhoz vonzódik, és most már a saját kormányán is gúnyolódik, ami azért szokatlan, mert Orbán Viktor nem szokta az ilyesmit eltűrni. 

A Mi Hazánk elnökhelyettese szerint L. Simon László Alföldi Róberthez hasonlóan dicsekszik a látogatók nagy számával, ám

az államnak ezen intézmények esetében különös felelőssége van a tekintetben, hogy milyen értékrendet közvetítenek.

Szerinte otthon, a négy fal között bárki nézegethet tűsarkúba öltözött férfiakról fotókat, de úgy véli, a Nemzeti Múzeumnak méltósága van. Továbbá abszurdnak nevezte, hogy egy dohánybolt alkalmazottja elkérheti a személyi igazolványt bárkitől, de a Nemzeti Múzeum nem, és emiatt törvénymódosítást nyújt be. 

Egyébként a magyar református közösség egyik legfontosabb temploma 200 méteren belül található, így emiatt sem lehetett volna megtartani az egész kiállítást, így még egy törvénysértéssel dicsekedhet L. Simon László

– tette hozzá. 

„Nem dicsőség, hanem szégyen”

Dúró Dóra a bejegyzésében azt is kifogásolta, hogy az Egyesült Államokban hozott abortusztörvényt illetően a World Press az életpárti civilszervezetek üdvözlése helyett a döntés elleni tiltakozást emelte ki. „Igen, tiltakoztak a momentumosok elvbarátai, a botmixeres vihogók, akik szintén lehet, hogy emiatt az infó miatt hosszú sorokban állnak majd a jegypénztárnál. Ettől ez még nem lesz dicsőség, hanem szégyen marad.”

Dúró Dóra szerint a főigazgató téved, ha azt gondolja, a kiállítás erkölcsi tartalma nem szempont, csak az, hogy minél többen megnézzék, és az elnökhelyettes szerint ez a kereskedelmi tévék színvonala.

Továbbá szerinte hab a tortán, hogy az LMBTQ-fotósorozatot Hannah Reyes Morales készítette, akit 2020-ban a Klaus Schwab vezette Világgazdasági Fórum kulturális vezetőnek nevezett ki a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetsége (ASEAN) fórumán.

Hogy finoman fejezzem ki magam, nem éppen magunkfajta, a Nemzeti Múzeum mégis az ő LMBTQ-sorozatát népszerűsíti. Pedig nem lehet egyszerre két Istent szolgálni.

Hozzátette, a Nemzeti Múzeumban bemutatott kiállítás LMBTQ-propagandát folytat, az intézmény élén pedig egy olyan személy áll, aki szerint mindez rendben van.