Ilyen súlyos baleset még nem történt a magyar színházi életben

D SOS20191219002
2023.11.11. 18:06
Az Index információi szerint olyan súlyos baleset történt péntek este a Nemzeti Színházban, hogy a megsérült színészeknek több hónapos gyógyulásra és rehabilitációra lesz szükségük ahhoz, hogy újra színpadra tudjanak állni. Az éjjel megműtötték őket, Vidnyánszky Attila vezérigazgató a napokban rendkívüli társulati ülést tart a sokkos állapotban lévő társulatnak.

Mint azt korábban megírtuk, baleset miatt félbeszakadt a Nemzeti Színházban a Rómeó és Júlia péntek esti előadása. Az Index úgy értesült, hogy Szász Júliát és Horváth Lajos Ottót érte baleset, ami miatt félbe kellett szakítani a színdarabot, ezt az értesülésünket később a Nemzeti Színház közleménye is megerősítette.

Úgy tudjuk, a baleset a színfalak mögött történt, pontosabban valószínűleg a színpad és kulisszák határán, ugyanis információink szerint a két színész a vastraverzekkel felépített díszlet felső emeletéről zuhant több – egyesek szerint négy – métert hátrafelé, és olyan súlyos sérüléseket és töréseket szenvedhettek, hogy több hónapig is eltarthat a felépülésük. A díszlet felépítése a Nemzeti Színház oldalán megtalálható képeken is látható.

Vizsgálatot kell indítani

A baleset körülményeihez hozzátartozik, hogy Horváth Lajos Ottó az elmúlt napokban több darabba is beugrott, ezért elképzelhető, hogy túl volt terhelve. A két éve bemutatott előadást egyébként viszonylag ritkán játsszák, és úgy tudjuk,

a színházból többször jelezték Vidnyánszky Attila vezérigazgatónak, a darab rendezőjének, hogy a díszlet életveszélyes.

A Nemzeti Színház szervezeti és működési szabályzata szerint a vezérigazgató „felelősségi körében gondoskodik a művészeti munka tárgyi, személyi és szervezeti feltételeiről”, és felelősséggel tartozik az egyes munkaterületek felügyeletéért. A Nemzeti Színház azt is közölte, hogy a baleset körülményeinek vizsgálata folyamatban van. A vizsgálatnak ki kell terjednie a felelősség kérdésére, hiszen ilyen súlyos baleset még nem történt a magyar színházi világban, emberélet került veszélybe.

Éppen ezért a fenntartónak, Csák János kulturális és innovációs miniszternek is hivatalból vizsgálatot kell indítania. Csák János egyébként a Facebook-oldalán együttérzését küldi és mielőbb gyógyulást kíván a művészeknek.

Kérdés az is, hogy a színészeknek volt-e baleset-biztosításuk, amely a munkahelyi balesetekre is kiterjed, illetve hogy a MASZK Országos Színészegyesület, amely kamarai feladatokat is ellát, meg fog-e szólalni a színészek biztonságos munkavégzésének érdekében.

A baleset miatt a 2023. november 11., szombatra meghirdetett Körhinta című előadás és a vasárnapi Woyzeck című produkció is elmarad.

Cikkünk frissült: 

2023. november 13-án közleményt adott ki a MASZK Országos Színészegyesület vezetősége, amit teljes terjedelmében közlünk:

„Megdöbbenve, fájó szívvel fogadtuk a híreket a Nemzeti Színház Rómeó és Júlia című előadásán történt balesettel kapcsolatban. Nagyon aggódunk az események során megsérült kollégákért, és kívánunk nekik gyors felépülést. Egyúttal szeretnénk minden lehetőséget megragadni, hogy segítsük őket. Intő példaként gondolunk a történtekre, mint műszaki, munkavédelmi kérdésre.

A színház veszélyes üzem. Folyamatosan lengő teher alatt, magasban végzik munkájukat a színészek és műszaki munkatársak, ami rendkívül megnehezíti amúgy is komplikált feladatukat. A MASZK Országos Színészegyesület nevében kérjük színházaink műszaki vezetőségét, hogy a bonyolult színpadi manőverek esetében szorosan működjenek együtt munkavédelmi szakemberrel, és a színészek, ügyelők, műszaki dolgozók észrevételeit is szem előtt tartva gondolják át, hogy milyen eszközökkel (korlátokkal, biztosító felszerelésekkel stb.) tudják biztonságosabbá tenni a színpadi munkavégzést.

Továbbá szeretnénk felhívni kollégáink figyelmét is arra, hogy vegyék komolyan az évente kötelezően elvégzendő munkavédelmi oktatást, és működjenek együtt színházuk munkavédelmi szakembereivel, olyan helyzetekben is, amikor a művészi szándékok a biztonsági szempont újra gondolását igénylik. A kisebb sérülések folyamatosan kísérnek minket pályánkon, valójában elkerülhetetlenek a legbiztonságosabb körülmények között is, de ha olyan helyzetbe kényszerülünk, ami potenciális veszélyforrást jelent testi épségünkre, életünkre, nincs helye kompromisszumoknak.

A megsérült kollégáknak mihamarabbi maradéktalan felépülését reméljük, és sok erőt, kitartást kívánunk nekik a történtek lelki feldolgozásához is, amiben reméljük, hogy színházuk támogatása is folytonos lesz számukra!”

(Borítókép: Horváth Lajos Ottó és Szász Júlia William Shakespeare A vihar című komédiájának próbáján a Nemzeti Színház nagyszínpadán 2019. december 19-én.  Fotó: Soós Lajos / MTI)