Titkos szavazás indult a Nemzeti Színházban Vidnyánszky Attiláról

2023.11.18. 09:36
A Nemzeti Színház elismerte, hogy a társulat többsége Vidnyánszky Attila mellett áll, de azt nem árulták el, hogy pontosan mennyien biztosították támogatásukról a vezérigazgatót Szász Júlia és Horváth Lajos Ottó balesete után.

A Blikk úgy értesült, hogy maguk a színészek sem tudják, ki az, aki aláírta a petíciót, mert ez nem képez beszédtémát közöttük. A lap úgy tudja, a kialakult helyzet sokakat zavar, és még mindig vannak, akik hezitálnak, szignózzák a támogatólevelet, mások pedig abban nem biztosak, jó döntést hoztak-e.

Ez egybevág az Index információjával, lapunk úgy tudja, hogy a Nemzeti Színházban egységes nyilatkozatra készülnek, de egyelőre kérdés, hogy azt hányan fogják aláírni.

Az Index birtokába jutott levél így szól: „A Nemzeti Kulturális Tanács tagjaként kötelességünk figyelemmel kísérni a kulturális ágazat kiemelt történéseit, és megnyilvánulni olyan esetekben, amikor megítélésünk szerint ennek helye van. Megdöbbenéssel és sajnálattal értesültünk arról, hogy Vidnyánszky Attila a mai napon benyújtotta lemondását a Nemzeti Színház vezérigazgatói posztjáról, és döntéséről értesítette Csák János minisztert.

TÖBB IGAZGATÓTÁRSAMMAL EGYEZTETVE KÉRJÜK A NEMZETI KULTURÁLIS TANÁCS TAGJAIT,

hogy e nehéz helyzetben biztosítsuk támogatásunkról tagtársunkat, nemzeti kulturális életünk megkerülhetetlen és kiemelkedő személyiségét, aki pótolhatatlan értékteremtő munkát folytat első színházunk élén. Álljunk ki Vidnyánszky Attila mellett és közös fellépéssel kérjük a minisztert arra, hogy vezérigazgató úr lemondását ne fogadja el. Mindez közös nemzeti érdek, kulturális életünk fontos bástyájának megtartása. Kérlek, amennyiben a fentiekkel azonosulsz, támogató soraiddal, aláírásoddal jelezd ezt számunkra, még a mai nap folyamán.”

A Nemzet Színésze címmel kitüntetett Bodrogi Gyula elárulta, hogy a Vidnyánszkyt támogató petíció aláírását névtelenül tehetik meg a Nemzeti Színház munkatársai, ha erre van igényük.

„Direkt úgy szervezték meg ezt az aláírásgyűjtést, hogy teljesen névtelen legyen, vagyis az is aláírhassa, aki névvel nem szeretné vállalni a támogatását” – mondta a Kossuth- és kétszeres Jászai Mari-díjas színművész a Blikknek.

Ahogy azt korábban megírtuk, baleset miatt félbeszakadt a Nemzeti Színházban a Rómeó és Júlia péntek esti előadása. Szász Júliát és Horváth Lajos Ottót érte baleset, amely a színfalak mögött történt, pontosabban valószínűleg a színpad és kulisszák határán, ugyanis információink szerint a két színész a vastraverzekkel felépített díszlet felső emeletéről zuhant több – egyesek szerint négy – métert hátrafelé, és olyan súlyos sérüléseket és töréseket szenvedhettek, hogy több hónapig is eltarthat a felépülésük. A díszlet felépítése a Nemzeti Színház oldalán lévő képeken is látható.

Azóta Szász Júliát és Horváth Lajos Ottót is kiengedték a kórházból. A Blikk úgy tudja, hogy mindkét színművésznek folyamatosan javul az állapota, de a lelki megrázkódtatáson még nincsenek túl.

A vezérigazgatói posztról lemondott Vidnyánszky Attila néhány napja azt mondta, hogy magát okolja a Nemzeti Színházban történt baleset miatt. Arra a kérdésre, el tudja-e képzelni, hogy folytatja a színház vezetését, azt válaszolta, hogy „most inkább azt, hogy nem”.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport