Mácsai Pál: A tehetség nem akkor jelentkezik, amikor a minisztériumban kiürül egy rubrika

2023.11.19. 13:36
„Az a helyes, ha olyanok vezetnek színházat, akiknek a most és a holnap az anyanyelve” – többek között ezzel a kijelentéssel indokolta Mácsai Pál, az Örkény Színház alapító igazgatója, miért akarja átadni a stafétát egy nála fiatalabb direktornak. A Kossuth- és Jászai Mari-díjas művész egy interjúban elárulta: van-e köze az időzítésnek a jövő évi önkormányzati választáshoz, de kitért arra is, hogy mit gondol a Nemzeti Színházban történt balesetről.

Mint ismert, és ahogyan arról elsőként írtunk: Mácsai Pál jelenleg a negyedik igazgatói ciklusát tölti az Örkény Színház élén, a megbízatása 2025-ig tart. Karácsony Gergely főpolgármester mindezek ellenére már idén októberben pályázatot írt ki az Örkény igazgatói posztjára: a kiírás az ügyvezetői munkakör 2025. március 1-jétől 2030. február 28-ig tartó betöltéséről szól, tehát nem arról van szó, hogy Mácsai előbb adná át a stafétát, hanem pusztán előbb derülne ki, hogy ki lesz az utódja.

Mácsai Pál a pályázat kiírását egy átgondolt, időben megtett lépésnek tartja, és azt reméli, döntése hosszú távon hozzájárul majd ahhoz, hogy a színház meg tudja lepni önmagát.

Amikor az az igazgatói ciklus lejár majd, amelyre a mostani pályázatot kiírták, én hajszál híján hetvenéves leszek. Akár maradhatnék igazgató, helyzetben tartva a fiatalokat. Ám egy színház jelenét a jövő írószereivel kell rajzolni. Ahhoz másik generációra van szükség

– fogalmazott a Népszavának adott videóinterjúban Mácsai Pál, aki úgy véli, a húsz év alatt felépült és mára szerteágazó tevékenységet folytató Örkény Színházat egy menedzserigazgató tudná a jövőben igazán jól működtetni, „különösen abban a közéleti klímában, ami a miénk”. Ezért is kérdezte meg Gáspár Mátét arról, hogy indulna-e ügyvezetőként a pályázaton, Polgár Csabával mint leendő művészeti vezetővel.

Mindenkinek mindenről a politika jut eszébe, és nincs ebben semmi meglepő

A több mint 50 perces beszélgetésben arra a felvetésre, hogy az időzítésnek köze lehet-e a jövő évi önkormányzati választáshoz – miszerint ha esetleg nyerne a Fidesz, akkor beleszólhatna a vezetőváltásba –, az Örkény Színház alapító igazgatója úgy felelt: „a magán- és és közgondolkodásunkban is mindenkinek mindenről a politika jut eszébe, ebben sajnos semmi meglepő nincs, holott ez tisztán szakmai döntés volt: ma a színházban már azt az évadot tervezik, amikor az új igazgató munkába lép – ha nyer, hiszen ne feledjük, ez egy verseny, és ma még nem lehet tudni, van-e másik pályázó”.

Mácsai Pál szerint a pályázati modell azért is szükséges, mert

„A TEHETSÉG NEM AKKOR JELENTKEZIK, AMIKOR A MINISZTÉRIUMBAN KIÜRÜL EGY RUBRIKA”, HANEM EGYSZER CSAK UTAT TÖR MAGÁNAK.

HANEM EGYSZER CSAK UTAT TÖR MAGÁNAK.

„Az ideális államigazgatásnak az lenne a feladata, hogy ezeket felismerje, és helyzetbe hozza. Nem félnék egy önkormányzati váltás esetén sem, hogy az Örkényt bárki ki akarná nyírni, nota bene, ha mégis, akkor megtehetik akkor is, ha már ki van nevezve egy igazgató” – fogalmazott, hozzátéve, hogy a „jelen hatalma központosító hajlamú”, aminek ő nem híve, inkább a hatalom szétterítésében hisz, és abban, hogy a döntésekbe be kell vonni a sokaságot.

A Nemzeti Színházban történt balesetről a színházigazgató azt mondta: tisztességes dolog a konzekvenciák levonása.

„Én magam természetesen nem szólok bele, ez Vidnyánszky Attila ügye. A pletykákra sosem szabad adni, csak a tényekre. A tény az, hogy két ember súlyosan megsérült, ami hatalmas trauma mindenkinek, a történteket pedig őszintén és alaposan ki kell vizsgálni” – jelentette ki.