Sztrájkba kezdtek a dolgozók a világ egyik legnagyobb divatmárkájánál

2023.11.30. 14:44
A Gucci vezetősége áthelyezné tervezőirodáját Rómából Milánóba. A cég vezetősége azt nyilatkozta, a változásból nem következik létszámleépítés, azonban az Olasz Általános Munkás Konföderáció (CGIL) álcázott csoportos elbocsátásnak minősítette a lépést.

A döntés, amelyet a cég októberben közölt a szakszervezettel a tervezőiroda 219 római alkalmazottjából 153-at érint. A Gucci alkalmazottjai annyira felháborodtak vezetőségük döntésén, hogy sztrájkot hirdettek és hétfőn utcára is vonultak. 

A Gucci vág, de nem varr

– írták plakátjaikra a feldühödött alkalmazottak.

A CGIL szerint a Gucci lehetetlent kér alkalmazottaitól, amikor azt várja el, hogy 2024 elejére már költözzenek Rómából Milánóba.

Véleményük szerint ez felér elbocsátásukkal.

A Gucci szóvivője kiemelte, az áthelyezés olyan lehetőségeket nyit meg a divattervezők előtt, amelyek korábban nem adattak meg számukra. „Milánóban kimaxolhatnák szükséges interakcióikat és szinergiáikat“ – tette hozzá. 

A Gucci idén januárban nevezte ki új kreatív igazgatóját, Sabato De Sarno személyében. Szeptemberre készült el első kollekciója, melyet Gucci Ancorának keresztelt (aminek magyar megfelelője: Még mindig Gucci). Az új összeállítást Milánóban mutatták be olyan sztárok előtt, mint Julia RobertsRyan Gosling és Kendall Jenner.

Az új tervező felfrissítette a Gucci régi ikonikus darabjait, így a baby-doll ruhákat, a rövidre szabott öltönyöket, rojtos szoknyákat, kapucnis pulcsikat és az ékszerekkel díszített kötöttárukat.