Meghalt Elliott Erwitt, a fotográfia Woody Allenje

GettyImages-588157722
2023.12.01. 13:05
Otthonában, békésen, 95 éves korában meghalt Elliott Erwitt, akit a fotográfia Woody Allenjeként emlegettek. A művész a Magnum fotósa volt.

November 30-án, New Yorkban meghalt Elliott Erwitt orosz zsidó származású amerikai fotográfus, aki fekete-fehér, őszinte, ironikus és abszurd helyzeteket ábrázoló fotóiról ismert. A művész 95 évet élt – közölte a Magnum Photos

A „fotográfia Woody Allenjeként” számontartott Elliott Erwitt 1928-ban született Párizsban, orosz szülők gyermekeként. A család nem sokkal ezután Milánóba költözött, ahol Elliott tízéves koráig éltek. Miután az édesapja összetűzésbe került a fasiszta olasz kormánnyal, visszaköltöztek Párizsba egy évre.

A második világháború előtt, 1939-ben költöztek az Egyesült Államokba. Erwitt a középiskolában kezdett a fotózás iránt érdeklődni, az első keresetéből vett is egy Rolleiflexet. Esküvőket és rendezvényeket fotózott, később magazinokhoz dolgozott be.

A nagy áttörést a Robert Capával való ismeretség és a Magnum hozta el számára. Az 1960-as évek végén három esztendőn át volt a Magnum elnöke. Szabadúszóként olyan nagynevű magazinokban publikált, mint a Life, a Time, a Holiday vagy a Look. A hetvenes évektől a mozgókép felé fordult, dokumentumfilmjeiben és vígjátékaiban is megjelenik az elmaradhatatlan irónia.

A művész soha nem vette túlságosan komolyan az életet és saját magát sem. Így fogalmazott korábban: „A legtöbb kortársammal ellentétben én nem vagyok komoly fotográfus. Inkább azt mondanám: komolyan veszem a komolytalanságot.”

Jelentősebb fotóit ide kattintva lehet megtekinteni. 

(Borítókép: Elliott Erwitt 2011. május 19-én. Fotó: Timothy Fadek / Getty Images)