Őrizetbe vettek egy Putyin-ellenes együttest Thaiföldön

GettyImages-1520397020
2024.01.31. 13:45
A múlt héten őrizetbe vették a Bi-2 orosz–belorusz alternatívrock-banda tagjait Thaiföldön „engedély nélküli munkavégzés miatt”. Az együttes arról is ismert, hogy nyíltan elítéli Oroszország ukrajnai invázióját.

A Bi-2 együttes hét tagját a thaiföldi bevándorlási hatóságok múlt szerdán vették őrizetbe a phuketi koncertjük után, „engedély nélküli munkavégzés miatt”. A Bi-2 közölte, hogy jelenleg Bangkokban tartózkodnak, és a The Guardian beszámolója szerint kitoloncolás vár rájuk. 

Az együttes a Szovjetunió szétesése után az egyik legsikeresebb orosz nyelvű rockzenekarrá vált. Többnyire arról ismert, hogy tagjai nyíltan elítélik Oroszország ukrajnai invázióját. Az énekesüket, Igor Bortnikot az orosz hatóságok „külföldi ügynöknek” nevezték, miután bírálta Vlagyimir Putyin orosz elnököt az interneten.

Oroszország ukrajnai invázióját követően több száz háborúellenes zenész menekült el az országból, sokan közülük azóta is külföldön turnéznak. Egyesek szerint a Bi-2 letartóztatása egy nyilvánvaló figyelmeztetés lehet más olyan „hazafiatlan”művészek számára, akik bírálják Moszkvát, és még külföldi fellépéseket is vállalnak. 

Reagált a Kreml

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője – amikor a Bi-2 letartóztatásáról kérdezték – kijelentette: „azzal, hogy a banda Ukrajna mellé állt, a terrorizmust támogatja”, és Oroszország valószínűleg büntetőeljárást indít a tagjai ellen. 

Elaine Pearson, a Human Rights Watch ázsiai igazgatója felszólította a thaiföldi hatóságokat, hogy „azonnal engedjék szabadon a Bi-2 őrizetbe vett tagjait”.

Semmilyen körülmények között nem szabad őket Oroszországba szállítani, ahol letartóztatással vagy más nehézségekkel nézhetnek szembe Vlagyimir Putyin orosz elnök és Oroszország ukrajnai háborújának nyílt bírálatáért

– mondta Pearson.

Az esetet közvetlenül ismerő, neve elhallgatását kérő személy szerint a Bi-2-t Vlagyimir Szosznov, a szigeten tartózkodó orosz konzul kérésére vették őrizetbe Phuketen. Azt is elmondta, hogy az orosz hatóságok elküldték thaiföldi kollégáiknak az orosz zenészek „feketelistáját”.

Ezen azok a személyek szerepelnek, akiket a Kreml kérésére vissza kéne toloncolni Oroszországba. (A Bi-2 közleménye szerint a zenekar két tagja nem is orosz állampolgár.)

A Bi-2 ügyvédje kedden közölte, hogy izraeli diplomaták felajánlották, hogy engedélyezik a banda Tel-Avivba utazását, ezt a kérést azonban a jelentések szerint az orosz konzul közbenjárására elutasították.

(Borítókép: A Bi-2 fehérorosz alternatívrock-zenekar fellép a Casino Estorilban 2023. július 6-án. Fotó: Horacio VillalobosCorbis / Corbis / Getty Images)