Mi van az aranyszínű szobrocskák mögött?

Szakmai elismerés vagy népszerűségi verseny a Grammy? A kérdés adott, de a válasz nem olyan egyszerű. Az Index újságírói a közelgő Grammy-gála apropóján arról beszélgettek, vajon mit képvisel napjainkban a legrangosabb zenei díj, és milyen jövő felé tart a Grammy. Az arútluK podcast legújabb adásában a női sikerektől a TikTok-generáción át az antisztárkultuszig vizsgáltuk, mely trendek uralkodnak épp az aranyszínű szobrocskák mögött.

Már csak kettőt kell aludni, és kiderül, kik nyerik 2024 legrangosabb zenei díjait. Annak ellenére, hogy kevés olyan zenei elismerés van, amely akkora népszerűségnek örvendene, mint a Grammy, a mai napig kérdés, vajon mennyire beszélünk szakmai, illetve népszerűségi vetélkedésről.

Az Index kultúra rovatának újságírói azt próbálták feltérképezni, hogy a század első negyedének vége felé mi mozgathatja a díj szervezőit és döntőbizottságát. Persze az, hogy a trendek mennyire organikusan vagy mesterségesen alakulnak, hogy egy-egy döntés mögött pontosan milyen okok húzódnak, azt csak a Grammy bennfentesei tudnák megmondani, de azért vannak témák, ahol bátran lehet tippelni.

Sok kérdés, kevés válasz

Kibontottunk szakmai, társadalmi kérdéseket zenei és rajongói oldalon egyaránt. Csillogó illúziók helyett az előadók és a szervezők lecsupaszított nézőpontjait próbáltuk vizsgálni. Hogy eszmefuttatásaink mennyire fedik a valóságot, azt a gála döntéshozói tudnák igazolni, de a 2024-es jelöltlista mindenképpen érdekes kérdéseket vet fel.

A beszélgetésben többek közt szó esik arról, hogy

  • miért a közismert popsztárok vannak elsődlegesen a fókuszban,
  • miként bővült a díjak listája,
  • hogyan változott egyes előadók megítélése,
  • mik a Barbie-film zenei hatásai,
  • mennyire jelentősek idén a TikTok-sztárok,
  • és valóban a szakmaiságon van-e a hangsúly, vagy a nézettség az igazi befolyásoló tényező.

Aki lemaradt volna az arútluK podcast előző adásáról, amelyben a helyesírás átalakulásáról beszélgettünk, ide kattintva meghallgathatja.