Cziffra időszak jön Budapest életében

D SOS20230920019
2024.02.09. 16:53
Rahmanyinov-esszencia, bárest, gyerekprogramok és betekintés a kulisszák mögé. Csupán néhány azokból az eseményekből, amelyekkel idén készül a Cziffra György Fesztivál. Az eseménysorozatra 2024-ben február 10. és 25. között kerül sor.

Klasszikus zene, képzőművészet, rendhagyó gyerek- és felnőttprogramok. A 2024-es Cziffra György Fesztivál igyekszik a közönség legszélesebb rétegét elérni, így február 10. és 25. között számos különféle tematikájú programmal készülnek az érdeklődőknek.

Világszám a Zeneakadémián

Az idei eseménysorozat egyik kiemelt témaköre Szergej Rahmanyinov életműve, előtte tiszteleg a fesztivál és a Concerto Budapest. Balázs János zongoraművész, aki évek óta Cziffra György munkásságának és emlékének életben tartásán fáradozik, most nagy kihívás előtt állt.

Rahmanyinov mind a négy zongoraversenyét műsorra tűzték Keller Andrással és a Concerto Budapesttel, ez a vállalkozás a világon is egyedülálló

– írja a fesztivál hozzánk eljuttatott közleménye.

Az unikális produkció február 10-én és február 25-én lesz látható, a Zeneakadémia Nagytermében.

A Cziffra György Fesztivál vendégeit számos különféle programmal várják a szervezők. Olyan ismert művészek zongoraestjeit láthatjuk, mint Olga Kern vagy a Liszt Ferenc Ferenc Nemzetközi Zongoraverseny 2021. évi győztese, Kevin Chen, akik a Zeneakadémián lépnek fel. Számos helyszínen lesznek előadások, például az Eötvös10-ben, ahol Farkas Gábor hangversenyét hallgathatják meg az érdeklődők, vagy a MOMkultban, ahol Alexander Hülshoff gordonkaművész Kamarazene Európa körül című hangversenyén vehetnek részt.

A szervezők a gyerekeknek is készülnek rendhagyó programokkal, ezek egyike Balázs János zongoraművész és Halász Judit közös, mesés koncertje

Művészetek metszéspontja

A MOMkult Színháztermében Báresttel készülnek, ahol forró jazzmuzsikával szórakoztatják a hallgatóságot. Szintén a MOMkultban tart közös estet Bogányi Gergely, Lackfi János és Bősze Ádám, ahol az előadóművészetről mint életformáról beszélnek

A Cziffra György Fesztivál nyolcadik alkalommal adja át díjait. Az elismeréseken túl a díjazottak fellépési lehetőségeket és szakmai mentorálást kapnak, ezzel elősegítve hosszú távú kibontakozásukat. Ennélfogva idén is megrendezik Fókuszban a fiatalok címmel az ifjú tehetségek hangversenyét február 15-én, az Ötpacsirta Szalonban.

A klasszikus zene mellett a képzőművészet is hangsúlyos a fesztivál idei felhozatalában.

A Hegyvidék Galériában Szirmay Zsanett textilművész Soundweaving című egyedi projektjét mutatják be, amelyben a magyar népi hímzés motívumait ülteti át egy nagy méretű hangzó installációba. A tárlat február 13. és március 13. között díjmentesen látogatható. A MOMkult Reich Károly Galériájában megnyílik a Cziffra-fesztivál képzőművészeti pályázatán nyertes fiatal művész, Mihályi Bálint Doomy című kiállítása, amely február 12-től március 31-ig szintén ingyenesen tekinthető meg.

Ahogy minden évben, idén sem feledkeznek meg a zongoraművészről, akinek nevét viseli az eseménysorozat.

Mit rejt a Cziffra-dosszié? – Az emigráns zongoraművész: Cziffra György és az állambiztonság címmel február 14-én nyílik az kiállítás amely alighanem az idei fesztivál egyik legkülönlegesebb eseménye lesz.

Emellett a zene és próza vegyítésével Gubik Petra színművész és Balázs János zongoraművész a Cziffra György sorsát alakító fordulópontokra építve mutatja be a világhírű virtuóz kalandos életútját.

A 2024-es Cziffra-fesztivál teljes programját a fesztivál weboldalán lehet megtekinteni.

(Borítókép: Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész a Cziffra György Fesztivál művészeti vezetője (b) beszél, mellette Pokorni Zoltán XII. kerületi polgármester, Besszer Szilvia, a Cziffra György Fesztivál igazgatója és Becze Szilvia moderátor, a Bartók Rádió kiemelt szerkesztő-műsorvezetője a 2024. évi fesztivál sajtótájékoztatóján, a fővárosi MOM Kulturális Központ [MOMKult] kupolatermében 2023. szeptember 20-án. Fotó: Soós Lajos / MTI)