Ki lehet az új Nemzet Színésze Benedek Miklós után?

2024.02.11. 06:11
Benedek Miklós halálával tizenegyre csökkent a Nemzet Színészeinek száma, ezért hamarosan választaniuk kell valakit maguk közé. Hagyományosan a Nemzeti Színházban gyűlnek össze tanácskozni és dönteni: ezúttal férfi kollégát kell megnevezniük.

A Nemzet Színésze címet a színjátszás élő művészei közül azok kaphatják meg, akik a magyar nyelv ápolása, a nemzeti irodalom tolmácsolása, a magyar színművészet, a nemzeti színjátszás fejlesztése, népszerűsítése során kimagasló érdemeket szereztek. A címet legfeljebb tizenketten viselhetik. Ha közülük valaki meghal, a megüresedett helyre a cím többi birtokosa egyhangú szavazással választ új színészt.

A LEGENDÁS SZÍNÉSZEK EGY ÉVEN BELÜL NEGYEDJÉRE GYŰLNEK ÖSSZE A NEMZETI SZÍNHÁZBAN. MOST AZT KELL ELDÖNTENIÜK, HOGY BENEDEK MIKLÓS UTÁN KI BIRTOKOLJA majd A NEMZET SZÍNÉSZE CÍMET.

Nő helyére mindig nőt, férfi helyére férfit választanak. A Nemzet Színésze cím annak adományozható, aki fő- vagy epizódszerepekben kimagasló teljesítményt nyújtott, betöltötte 62. életévét, 40 évet a színészi pályán, vagy legalább 20 évadot – évadonként legalább egy szerepben – a Nemzeti Színház színpadán töltött.

Az elmúlt egy évben három legendás színészt is elveszítettünk. 2023. május 8-án eltávozott Máthé ErzsiBalázsovits Lajos, 2023. július 19-én, Csomós Mari, aki november 18-án halt meg. Máthé Erzsi helyére a grémium Udvaros Dorottyát választotta június 26-án; Csomós Mari után december 15-én Pogány Judit lett a nemzet színésze; Balázsovits Lajos után pedig Benedek Miklós kapta a címet, szeptember 6-án, aki csak pár hónapig élvezhette ezt – 2024. január 9-én hajtotta örök álomra fejét.

23 évvel ezelőtt kezdődött

A címet először 2000. augusztus 22-én adták át. Az elismerést Schwajda György kormánybiztos, a Nemzeti Színház Részvénytársaság vezérigazgatója javaslatára adományozta a nemzeti kulturális örökség minisztere  olvasható a Nemzeti Színház oldalán. A címmel életjáradék is jár, ez kezdetben 500 ezer forint volt, jelenleg havi nettó 630 ezer forint.

A nemzet színészei közül huszonnégyen már nincsenek közöttünk. A legfiatalabb díjazott Törőcsik Mari, megválasztásakor 64 éves volt, míg a legidősebb Gera Zoltán: 90 éves. 

Eddig a legrövidebb ideig Bitskey Tibor – 4 hónap –, míg a leghosszabb ideig Máthé Erzsi – 23 év – volt a testület tagja. A cím birtokosai közül Andorai Péter hunyt el legfiatalabban, mindössze 71 évesen; és Máthé Erzsi, volt a a legidősebb, 95 éves korában távozott az élők sorából.

A Nemzet Színészei címmel rendelkeznek jelenleg: Király Levente (2006-tól), Bodrogi Gyula (2007-től), Tordy Géza (2008-tól), Molnár Piroska (2011-től), Cserhalmi György (2014-től), Szacsvay László (2015-től), Almási Éva (2016-tól), Jordán Tamás (2020-tól), Lehoczky Zsuzsa (2021-től), Udvaros Dorottya (2023-tól), Pogány Judit (2023-tól).

Ki legyen az új Nemzet Színésze?