L. Simon László szerint Balog Zoltánnak követnie kellene Novák Katalin példáját

2024.02.15. 11:57
L. Simon László korábbi kulturális államtitkár, a Magyar Nemzeti Múzeum egykori főigazgatója is kifejtette véleményét Balog Zoltánról és a kegyelmi ügyről. Szerinte a püspöknek le kellene mondania.

A Hír TV Vezércikk című műsorában is a kegyelmi ügy volt a téma szerda este. A jelenlévőktől Gajdics Ottó újságíró azt kérdezte, mit gondolnak arról, hogy Balog Zoltán bizalmat kapott a Magyarországi Református Egyház legfőbb törvényhozó testületének 86 százalékától, így a püspök nem mondott le tisztségéről, és maradt pozíciójában. A hvg.hu beszámolója szerint L. Simon László azt mondta:

Ez nem egy döntéshozó grémium, majd a zsinat lesz az. Itt gyakorlatilag egyetlenegy emberen múlott, hogy püspök marad, vagy nem: magán Balog Zoltánon. Az, hogy ő fölajánlja a lemondását egy olyan testületnek, amely ténylegesen nem rendelkezik döntési jogkörrel, az egy számomra nehezen értelmezhető kérdés.

A Magyar Nemzeti Múzeum volt főigazgatója szerint tisztázni kell, hogy Balognak van-e felelőssége a kegyelmi ügyben. Bár a püspök beismerte, hogy hibázott, L. Simon László nem egészen érti, hogy miben. „Ha jól értelmezem, akkor alapvetően azt tartotta hibájának, hogy a kegyelmi ügyben egyetértett a kegyelmet kezdeményező személlyel, személyekkel” – mondta.

Kifejtette, nem volt indokolt, hogy K. Endre kegyelmet kapjon, mivel a jogerős ítéletet követően sem került nyilvánosságra olyan bizonyíték, amely az ártatlanságát bizonyítja. Úgy véli, Novák Katalin felelős döntést hozott, amikor lemondott, és szerinte Balognak is ezt kéne tennie. 

Ahogy arról beszámoltunk, Balog Zoltán püspök kedden titkos szavazás útján bizalmat kapott a Magyarországi Református Egyház legfőbb törvényhozó testületének 86 százalékától, így nem mondott le tisztségéről, és maradt pozíciójában. Ennek ellenére a kegyelmi ügyben játszott szerepe miatt több püspök is azt szeretné, ha távozna.