Tom Hanks: Hiszitek vagy sem, majdnem meghaltam

2024.02.22. 07:35
Tom Hanks és Robert Zemeckis kultfilmjét nem csak a környezetből adódó megpróbáltatások miatt volt nehéz elkészíteni, még az is bonyolította a dolgot, hogy a film főszereplője majdnem meghalt a forgatás közepén. Ha nem szállítják kórházba Hankset, akkor az is könnyen lehet, hogy már nem élne.

Tom Hanks hivatása az egyik leglenyűgözőbb pályafutását tudhatja magáénak generációja főszereplői közül. Bár Hanks először olyan klasszikus poénfilmekben nyújtott komikus alakításainak köszönhetően mutatkozott be a világ közönségének, mint a Csobbanás és a Legénybúcsú, hamar bebizonyosodott, hogy jóval sokoldalúbb előadóművész, mint azt bárki várta volna.

Míg Hanks két egymást követő Oscar-díjat nyert a Philadelphiában és a Forrest Gumpban nyújtott mélyen megindító drámai alakításaiért, Robert Zemeckis lebilincselő túlélőfilmjében, a Számkivetettben nyújtott fizikailag megterhelő szerepe egész karrierje egyik leglenyűgözőbbje maradt. Bár karaktere a film során hatalmas fizikai és lelki gyötrelmeken megy keresztül, Hanks élete valójában veszélyben volt a forgatás alatt – írta meg a Collider.

Míg a film azt mutatta be, hogy az emberek a szélsőséges körülmények között milyen messzire képesek elmenni a túlélésért, Hanksnek a Számkivetett forgatása során a saját életéért kellett küzdenie. A korai jelenetek forgatása közben, amikor Chuck (Hanks filmbéli karaktere – a szerk.) felderíti „új otthona” paramétereit, a színész súlyos vágást kapott a lábán, ami miatt kórházba kellett szállítani. Bár a forgatás nagy részében teljesen a szerepében volt, Hanks kénytelen volt három nap szünetet tartani a forgatásban, hogy kórházba szállítsák és kezeljék. Bár azt feltételezte, hogy a vágás csupán karcolás és magától elmúlik, Hanks elárulta, hogy a seb elfertőződött és majdnem az életét követelte. 

Hiszitek vagy sem, majdnem meghaltam. Elfertőződött a vágás, és elkezdte átrágni magát a lábamon

– mesélte Hanks.

A Számkivetettet szokatlan módon nem kronologikusan forgatták, Zemeckis rövid szünetet tartott a produkcióban, hogy Michelle Pfeifferrel és Harrison Forddal leforgassa a Temetetlen múlt című természetfeletti pszichológiai thrillert. A forgatási szünet alatt Hanks lefogyhatott és megnöveszthette a szakállát, hogy Chuck mentális és testi épségének fogyatkozása valósághűbbnek tűnjön. A film sikerét nem kis mértékben köszönheti annak, hogy Hanks mennyire elkötelezte magát a szerep kedvéért a fizikai elváltozások mellett.