Teljesen megújult Erdély legfontosabb műemlék épülete, egy háromemeletes palota

2024.02.29. 19:45
Átadták csütörtökön a felújított marosvásárhelyi Kultúrpalotát, amelynek felújítása csajnem négy évig tartott. A Marosvásárhely főterén álló szecessziós palota Erdély egyik legfontosabb műemlék épülete – írja az MTI.

Az A kategóriás műemlék a Regionális Operatív Program keretében újult meg. A beruházás összértéke 10,9 millió lej (834 millió forint), ebből mintegy 6 millió lej (459 millió forint) volt az uniós támogatás.  A Marosvásárhely híres városépítő polgármestere, Bernády György által építtetett szecessziós ingatlan felújítására 2017-ben írták alá a támogatási szerződést.  

Az átadó ünnepséget a Komor Marcell és Jakab Dezső tervei alapján 1911 és 1913 között épült háromemeletes palota megújult tükörtermében tartották két nyelven, románul és magyarul, amelyet egy szintén kétnyelvű, vezetett séta követett.  Az épületben hangversenyterem, kiállítóterek és több reprezentatív terem is található. A legszebb a tükörterem, 12 színes üvegablak díszíti, amelyek a székely mondavilág és népballadák jellegzetes képeit örökítik meg.

Hangversennyel nyit Marosvásárhely „márkajegye”

Az épület csütörtök este a nagyközönség számára is megnyílik a Marosvásárhelyi Állami Filharmónia hangversenyével.

A kiállítóterek felújítása még zajlik, azokat várhatóan idén fejezik be és használható lesz az egész épület. Ezeket a munkálatokat önerőből finanszírozza a megyei közgyűlés.

A palota 111 éve szolgál művelődési célokat, Marosvásárhely „márkajegyének” számít, szépségét a bécsi újságok is dicsérték, a művészettörténészek a közép-európai szecesszió kiemelkedő alkotásának tartják. Rendkívül összetett ikonográfiai programmal, szimbólumkészlettel operáló építészeti remekmű, iparművészeti és képzőművészeti értékek hordozója.

Jelenleg múzeum, könyvtár és filharmónia működik benne.