Megnyitotta kapuit a Biodóm, erre számíthatnak az érdeklődők

20240229- MG 3632
2024.03.03. 11:41
Egyelőre még zajlanak a munkafolyamatok, hogy célját beteljesítve a Biodóm számos állatnak adhasson otthont, azonban mielőtt erre sor kerülne, kis időre fényművészeti kiállítótérré alakul. Bejártuk a Fénydóm néven megnyílt kiállítóteret, ahol mintegy harminc, hazai és nemzetközi fényművész által létrehozott alkotást tekinthetnek meg az érdeklődők.

Noha még volna rajta mit csiszolni, a Biodóm már elég jó állapotban van ahhoz, hogy számos programnak otthont adjon. Ilyen volt 2023 novemberében az Első Budapesti Állásbörze, a decembertől februárig tartó Sárkány Éve Lampion Fesztivál, február második hétvégéjén a Vadak ura musical négy előadása vagy most a Fénydóm.

A frissen nyílt kiállítás 2024. március 1-je és 17-e között tekinthető meg minden este 17 és 22 óra között.

A szervezők ennek ellenére – a hozzánk eljuttatott közleményükben – felhívják a figyelmet arra, hogy 1-jén fél hatkor, 17-én pedig 17 óra 53 perckor megy le a nap. A Biodóm fényáteresztő tetőszerkezetének köszönhetően az alkotások elsősorban napnyugta után érvényesülnek, így elmondásuk szerint annak érdemes nyitásra érkeznie, aki még természetes fényben szeretné látni az épület belső tereit.

A mintegy harminc alkotásból álló kiállításon egyaránt dolgoztak hazai és nemzetközi fényművészek. A teljesség igénye nélkül látható a finn Kari Kola több alkotása, az ausztrál Andy Thomas projektje, az OnionLab alkotóközösségének műve vagy Karácsony Flóra és Urbán Márton közös installációja.

A tengerek mélyén

A Fénydóm egy nagy és több kisebb kiállítótérből áll. A helyszínek egyik része egyenes ösvény, a másik egyfajta egzotikus túraútvonal formájában vezeti körbe az érdeklődőket a tengerek mélységének világától a dzsungel izgalmaiig.

Amint belépünk a csarnokba, rögvest vetítés és élénk hanghatások fogadnak minket. Madárhangokat látunk háromdimenziós formára képezve, ezeket vászonra vetítik ki az alkotók. Innen két irányba indulhat el a néző:

Ha az óceán irányába vesszük utunkat, akkor az ország leghatalmasabb akváriumi medencéjével találkozunk, amely 2,5 millió liter tengervíz befogadására képes. A látvány szó szerint szédítő, mivel a sötét térben a padlóra világított mozgó fényjáték néhol már émelyítőleg hat. Az üvegfalon túl óriási világító alakok tekintenek vissza a nézőre, köztük egy hatalmas tengerisün, amely furcsa fényjátékával világítja be a mélysötét vizet.

Ebben a térben továbbhaladva üvegfolyosón sétálunk át, ahol körbeölel bennünket a víz. Itt láthatjuk az általunk „mélytengeri lemezlovasként” aposztrofált teremtményt, amely csápjaival fonja körbe a folyosót, miközben tapadókorongok helyett CD-ket láthatunk lábain.

Az erdő sűrűjében

Ha az óceáni világ helyett a dzsungel felé vesszük az irányt, akkor egyfajta zölden izzó erdőn át – ahol különféle üvegtartályokban pihenő növényzetet élénkítettek fel fényekkel – juthatunk el a Biodóm nyitott nagytermébe. Amint belépünk a hatalmas térbe, fényár fogad bennünket.

Itt csupán az épület fényáteresztő kupolája választja el az embert az égbolttól.

Szinte minden falon, minden ponton más látványosság fogad – a kinetikus forgó fényinstallációtól a világító vízesésig. A tér a szabálytalan elrendezéssel és a különleges növényzettel izgalmas dzsungelhangulatot ad, amelyet a fénnyel megfestett falak mintái is felerősítenek.

Óriási fénykígyó, izzó magma, sivatagi szél és neon rovarbáb tarkítja a teret, és nem maradhatnak ki az interaktív installációk sem. Az egyik alsó térben mozgásérzékelő rendszert helyeztek el, amely felismeri a betévedő vendéget, majd a kivetítőn különféle állatok formájában teremti újra. Szintén interaktív játék a nagyterembe vezető úton az az animált ködfal, amelyet a vendégek kézjátékukkal formálhatnak kedvük szerint.

A felszerelt eszközök mintegy 100 kilowattnyi energiával borítják fényárba a Biodómot, amely köré hatalmas reflektorokkal „épül fel” a Kék piramis.

Utóbbi szabályos, mesterséges formájával szándékosan megy szembe a dóm organikus alakzataival. A szervezők elmondása alapján ez az installáció – a felhőzettől függően – akár még a város távolabbi pontjairól is látható lesz esténként a következő bő két hétben.

A Fénydóm – amely egyszerre legfeljebb kétezer látogató befogadására alkalmas – 2024. március 1-je és 17-e között minden este öt órától tíz óráig várja a vendégeket. 

(Borítókép: Németh Kata / Index)